Fokus

U SAD rekordan broj hospitalizovane dece mlađe od pet godina, stručnjaci tvrde odrasli mogu da ih zaštite vakcinom

Komentari

Autor: AP

07/01/2022

-

19:59

U SAD rekordan broj hospitalizovane dece mlađe od pet godina, stručnjaci tvrde odrasli mogu da ih zaštite vakcinom
Tanjug/AP/Steven Senne - Copyright Tanjug/AP/Steven Senne

veličina teksta

Aa Aa

Hospitalizacija američke dece mlađe od pet godina zaražene kovidom 19 porasla je poslednjih nedelja na najviši nivo od početka pandemije, prema vladinim podacima objavljenim u petak.

"Zabrinjavajući trend kod dece koja su suviše mlada da bi bila vakcinisana naglašava potrebu da starija deca i odrasli dobiju vakcinu kako bi zaštitili one oko sebe", rekla je dr Rošel Valenski, direktorka Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, prenosi AP.

Od sredine decembra, pošto se veoma zarazna varijanta omikrona besno širila Sjedinjenim Državama, stopa hospitalizacije najmlađe dece porasla je sa 2,5 na više od četiri na 100.000 mališana.

U saopštenju, Valenski je rekao da iako deca i dalje imaju najnižu stopu hospitalizacije u bilo kojoj starosnoj grupi, "pedijatrijske hospitalizacije su najviše u poređenju sa bilo kojom prethodnom tačkom pandemije".

Na brifingu je rekla da brojevi uključuju decu koja su hospitalizovana zbog kovida 19 i decu koja su primljena iz drugih razloga, ali je utvrđeno da su zaražena.

Ona je napomenula da je nešto više od 50 odsto dece uzrasta od 12 do 18 godina potpuno vakcinisano, a samo 16 odsto dece od pet do 11 godina je primilo obe doze.

Od utorka, prosečan broj dece i tinejdžera koji su dnevno primljeni u bolnicu sa koronavirusom bio je 766, što je duplo više od broja prijavljenih pre samo dve nedelje.

Na brifingu u Beloj kući ove nedelje, dr Entoni Fauči, glavni američki stručnjak za zarazne bolesti, rekao je da mnoga deca hospitalizovana sa kovidom 19 imaju druge zdravstvena probleme koja ih čine podložnijim komplikacijama izazvanim virusom. To uključuje gojaznost, dijabetes i bolesti pluća.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet