Fokus

U neredima u Kazahstanu poginulo 164 ljudi, više hiljada povređeno

Komentari

Autor: Tanjug

09/01/2022

-

14:43

U neredima u Kazahstanu poginulo 164 ljudi, više hiljada povređeno
U neredima u Kazahstanu poginulo 164 ljudi, više hiljada povređeno - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Broj poginulih tokom nemira u Kazahstanu porastao je na 164, javlila je danas televizija Habar 24 pozivajući se na podatke Ministarstva zdravlja.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, u Almatiju su poginule 103 osobe od izbijanja nemira u Kazahstanu.

S druge strane, ranije danas vlasti Kazahstana saopštile su danas da je u neredima u toj zemlji 16 policajaca i vojnika ubijeno, a više od 1.300 povređeno, kao i da je uhapšeno skoro 6.000 ljudi.

"Dok su štitili javni red i ustavni poredak, 16 policajaca i vojnika Nacionalne garde i Ministarstva odbrane, kao i specijalnih agencija ubili su kriminalci", navela je pres služba republičkog Ministarstva unutrašnjih poslova, dodajući da je više od 1.300 pripadnika snaga bezbednosti ranjeno, preneo je Itar-Ta s s.

Uhapšeno 6.000 ljudi

Tokom nemira u Kazahstanu uhapšeno je skoro 6.000 ljudi, među kojima i veći broj stranih državljana, saopšteno je jutros iz pres službe predsednika te države Kasima-Žomarta Tokajeva.

"Pokrenuto je 125 krivičnih postupaka, a privedeno je 5.800 ljudi, među njima i veći broj stranih državljana", navodi se u saopštenju, prenosi TAS S.

Na sastanku kriznog centra je istaknuto da je u celoj zemlji situacija stabilizovana i pod kontrolom, kao i da su sve administrativne zgrade oslobođene, a vitalne komunalne službe ponovo u funkciji.

Predsednik Kazahstana je naglasio da bezbednosne službe preduzimaju sve neophodne mere da se u zemlji u potpunosti uspostave javni red i mir.

Na zahtev predsednika Tokajeva angažovane su snage Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti sa Rusijom na čelu, koje su raspoređene na kritičnim lokacijama Kazahstana.

Komentari (0)

Svet