Fokus

Stoltenberg: Moramo da se nadamo najboljem i spremamo se za najgore, NATO je spreman za novi oružani konflikt u Evropi

Komentari

Autor: Tanjug

09/01/2022

-

21:28

Stoltenberg: Moramo da se nadamo najboljem i spremamo se za najgore, NATO je spreman za novi oružani konflikt u Evropi
Stoltenberg: Moramo da se nadamo najboljem i spremamo se za najgore, NATO je spreman za novi oružani konflikt u Evropi - Copyright Tanjug/AP/Kenzo Tribouillard

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je zajedničkim snagama sa Rusijom moguće naći politički put ka napretku, ali i da se reši zabrinutost Moskve, dodajući da ipak i dalje postoji rizik od konflikta.

"Moramo da se radimo naporno i nadamo se najboljem, ali i da se pripremimo za najgore", rekao je on za "Fajnenšl tajms".

On je, takođe, naveo da je Alijansa spremna za "novi oružani konflikt u Evropi" ukoliko pregovori propadnu, u vreme kada su zapadni zvaničnici pripremljeni za potencijalne razgovore sa Moskvom o smanjenju vojnih vežbi, kontroli naoružanja i obećanju da se ne instaliraju američki projektili u Ukrajini.

"Svestan sam ruske istorije. Vekovima su prolazili kroz sukobe sa susedima. Ali, Rusija ima alternativu - da sarađuje, da radi sa NATO", dodao je on.

Rusija je, dodaje "Fajnenšl tajms", raspodelila oko 100.000 trupa u blizini ukrajinske granice prethodnih meseci, što je izazvalo strah da bi mogao da se desi napad na Ukrajinu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin negirao je da postoji plan o invaziji, ali je upozorio na moguću vojnu akciju ukoliko SAD i NATO ignorišu zahtev Moskve za bezbednosne garancije, jer navodi da je širenje NATO pretnja za ruske granice.

NATO i Rusija će ove nedelje održati sastanak, a Stoltenberg kaže da očekuje da će biti neophodno obaviti "niz sastanaka" kako bi se našlo zajedničko prihvatljivo rešenje.

"Hoćemo da težimo boljim odnosima. Dokazali smo ranije da smo sposobni za kompromise i da nađemo rešenja sa Rusijom", naveo je Stoltenberg.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet