Fokus

"Rusija i Zapad-igra nerava": Stručnjaci za Euronews Srbija o bezbednosnim sastancima u Ženevi, Briselu i Beču

Komentari

Autor: Euronews Srbjja

13/01/2022

-

22:46

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Bezbednosni razgovori Rusije i Sjedinjenih Američkih Država pokazali su pomak u odnosima dve velike sile, ali od njih ne treba očekivati nešto epohalno, ocenili su gosti emsije Euronews Veče.

Mladen Lišanin sa Instituta za političke studije rekao je da je zadovoljan ishodom razgovora i da oseća umereni optimizam, jer je ostavljen prostor za nastavak konsultacija.

"Najnegativniji potecnijalni scenario je da jedna delagacija u besu pokupi fascikle i napusti sastanak, čim se to nije dogodilo, imamo osnova za umereni optimizam, to što se ništa konkretno nije dogodilo, mora da se meri kroz činjenicu kakva su nam bila očekivanja. Nije bilo razumno očekivati da se konkretni dogovori postignu, više je bila ideja da se opipa puls i vidi na kojim temama može da se napravi napredak", rekao je Lišanin. 

On je ocenio da samo održavanje sastanka nije ničija niti pobede, ali ni poraz. 

"Pobeda ili poraz će nastupiti kada vidimo koji su krajnji ishodi sastanaka, da li će oni doprineti preduzimanjem obaveza i kako će se u tom kontekstu akteri pokazati", dodao je Lišanin.

Euronews Srbija

Marko Dašić

Marko Dašić iz Centra za studije SAD na Fakultetu političkih nauka kaže da su završeni sastanci bila priprema za nešto više što se može očekivati u odnosim dve zemlje u nekom narednom periodu.  

"Optimizam se može uzeti sa dosta rezervi s obzirom da je sa sastanka došlo dosta pesimizma. U odnosu na prvi sastanak u Ženevi, to je otišlo toliko daleko da smo čuli komentare da nema smisla dalje pregovorati. Mislim da se od decembra do današnjeg sastanak Rusija dokazuje kao velika sila, kao takmac koji je u najbolju ruku ravnopravan SAD", ocenio je Dašić.

Kako kaže, Amerika pokušava da promeni format i u razgovore sa Rusijom uključi OEBS i NATO.

"Imamo zagonetku sa ruske strane i dosta dobru predvidljivost poteza Amerike. Ta predvidvljvost se oslikava u tome što se Ruskoj federaciji stavlja u izgled šta će uraditi ako bude preduzela mere prema teritoriji Ukrajine. To su ekonomske sankcije, koje su već aktivne i one će biti pooštrene u slučaju da se dogodi invazija na Ukrajinu", rekao je Dašić.

Euronews Srbija

Mladen Lišanin

Lišanin smatra da održavanje sastanka ne predstavlja bilo čiju diplomatsku pobedu. 

"Postoji višedecinijska spremnost obe strane da se ovakva pitanja rešavaju na sastancima. Zavisi kako perecipirate Rusiju u današnjem svetu, ako je vidite kao zemlju koja nije deo međunarodnog sistema u smislu kakve su SAD, onda se uslovno može reći da je iskoričala", ocenio je Lišanin.

On je kao poseban problem istakao sve veći otpor članstvu Ukrajine u NATO. 

"U američkom establišmentu shvataju da bi time uvezli krizu koja mnogo više znači njihovom takmacu, jer Rusija je spremna da krvari za Ukrajinu. U teoriji NATO funkcioniše tako da svaka nova članica doprinosi stabilnosti, ako primate državu koja može da uvede krizu i dovede do paralisanja same alijanse, onda se postavlja pitanje zašto bi neko to radio i praktično sebi pucao u noge", objasnio je Lišanin.

Dodao je da skeptičan kada je ulazak Ukrajine u NATO, ali i Švedske i Finske.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet