Fokus

Lavrov o širenju NATO: Nagomilalo se, našem strpljenju dolazi kraj

Komentari

Autor: Tanjug

14/01/2022

-

12:32

Lavrov o širenju NATO: Nagomilalo se, našem strpljenju dolazi kraj
Sergej Lavrov - Copyright Tanjug/AP/Russian Foreign Ministry Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je Moskva sada pokrenula pitanje neširenja NATO-a jer se, kako je rekao, "to nagomilalo".

"Nagomilalo se u periodu posle 1990-ih, kada su naši zapadni prijatelji jednostavno u smeće bacili obećanja o neširenju NATO-a, o tome da se vojna infrastruktura neće pomerati na istok, da neće biti razmeštane značajnije borbene snage na teritoriji novih članica", rekao je Lavrov, prenosi RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, NATO je "tokom pet talasa širenja" izbio na granice Rusije i sada jača kopnene snage i avijaciju.

Lavrov je istakao da se obim vežbi u Crnom moru višestruko povećao.

"Našem strpljenju dolazi kraj"

Lavrov je rekao da će, ako Zapad odbije predloge Rusije o bezbednosnim garancijama, Moskva proceniti situaciju i doneti odluku uzimajući u obzir sve faktore i u interesu osiguranja nacionalne bezbednosti. Lavrov je na godišnjoj pres konferenciji ruskog Ministarstva spoljnih poslova rekao da odgovor Rusije, ako SAD odbiju da garantuju neširenje NATO-a, može biti veoma različit, prenosi RIA Novosti.

"Ne mogu ništa da dodam onome što je predsednik Putin rekao... Odgovor može biti veoma različit, zavisi od predloga koje će naši vojni stručnjaci dati predsedniku Rusije. Stoga, sada ne vredi nagađati“, rekao je Lavrov.

Istakao je da Ruska Federacija neće beskonačno čekati odgovore sa Zapada i da se Moskva priprema za svaki razvoj događaja dok čeka odgovor SAD i NATO-a o bezbednosnim garancijama. Naveo je da odgovori Zapada moraju biti pisani.

"Ponestalo nam je strpljenja. Znate, mi smo veoma strpljivi. Međutim, dosta smo se susprezali, vreme je da krenemo", rekao je Lavrov i dodao da Rusija čeka konkretne odgovore na svoje predloge.

Ruski ministar je rekao da zapadne zemlje doprinose negativnom razvoju događaja i da se konfliktni potencijal gomila u svetu.

"Zapadne kolege odlučujuće doprinose ovakvom negativnom razvoju događaja, zacrtale su kurs koji podriva arhitekturu međunarodnih odnosa zasnovanu na Povelji UN i teže da međunarodno pravo zamene svojim pravilima", ocenio je Lavrov.

Dodao je da NATO nastavlja pokušaje da veštački uvuče Ukrajinu i skandinavske zemlje u svoje članstvo.

"Baze NATO na Azovskom moru - još jedna crvena linija"

Za Moskvu je neprihvatljivo da se na ruskim granicama pojavi NATO, rekao je Lavrov. Komentarišući mogućnost ulaska Ukrajine u NATO, istakao je da Rusija kategorički ne prihvata pojavu Alijanse na svojim granicama, posebno imajući u vidu kurs ukrajinskog rukovodstva, prenosi RIA Novosti.

"Štaviše, to je prava crvena linija", istakao je Lavrov.

On je napomenuo da Moskva neće biti zadovoljna situacijom u kojoj Ukrajina ostaje van vojnog bloka, ali se slaže sa zapadnim zemljama o izgradnji vojnih objekata i stvaranju baza na Azovskom moru.

"To je za nas takođe neprihvatljivo, jer je razmeštanje udarnog naoružanja na teritoriji naših suseda, u ovom slučaju Ukrajine, koja će predstavljati pretnju Rusiji, još jedna crvena linija", kazao je šef ruske diplomatije.

Naveo je da je za Moskvu neprihvatljivo i da Ukrajina ostane van NATO-a, a da dozvoli zapadnim zemljama izgradnju vojnih objekata i baza na Azovskom moru.

"To je za nas takođe neprihvatljivo, jer je razmeštanje ofanzivnog naoružanja na teritoriji naših suseda, u ovom slučaju Ukrajine, koje će predstavljati pretnju po Rusiju, još jedna crvena linija", rekao je Lavrov.

Komentari (0)

Svet