Fokus

Meksiko: Osuđen ozloglaseni narko-bos i kradljivac nafte na 60 godina zatvora

Komentari

Autor: Tanjug

15/01/2022

-

09:34

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Vođa jednog meksičkog kartela koji je postao jedan od najtraženijih kriminalaca u Meksiku zbog krađe nafte industrijskih razmera, osuđen je na 60 godina zatvora, saopštili su sinoć državni tužioci.

Hoze Antonio Jepez, ozloglašeni kriminalac i organizator krađe goriva okrivljen za podsticanje naglog porasta nasilja u centralnoj državi Gvanahuato i uhapšen 2020. godine u velikom udaru na mafiju i meksičke kartele predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, prenosi Rojters.

Poznat pod nadimkom El Maro, Jepez je bio šef kartela Santa Roza de Lima sa sedištem u Guanahuatu koji je vodio krvavi rat sa Kartelom Nova generacija Haliska (CJNG), jednim od najmoćnijih i najkrvavijih meksičkih kriminalnih klanova.

Iz kancelarije državnog tužioca u Gvanahuatu saopšteno je preko Tvitera da je regionalni sud "proglasio krivim njega i njegove saučesnike i izvršioce za zločine otmice".

Jepez je do sada bio najpoznatiji narko-bos uhapšena tokom vladavine predsednika Lopeza Obradora koji je obećao da će srušiti rekordne nivoe nasilja i smanjiti rasprostranjenu krađu nafte iz naftovoda državnog naftnog giganta Pemek.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet