Fokus

Šefica britanske diplomatije: Rusija u kampanji dezinformisanja da bi napala Ukrajinu

Komentari

Autor: Tanjug

15/01/2022

-

17:25

Šefica britanske diplomatije: Rusija u kampanji dezinformisanja da bi napala Ukrajinu
Šefica britanske diplomatije: Rusija u kampanji dezinformisanja da bi napala Ukrajinu - Copyright Tanjug/AP Photo/Andriy Dubchak

veličina teksta

Aa Aa

Šefica britanske diplomatije Liz Tras ocenila je danas da je Rusija pokrenula kampanju dezinfomisanja u nameri da destabilizuje i opravda napad na Ukrajinu.

"Rusija mora da zaustavi svoju agresiju, deeskalira (situaciju) i uključi se u sadržajne razgovore", navela je Tras na svom Tviter nalogu.

Ruska ambasada u Vašingtonu je prethodno demantovala optužbe Bele kuće da Rusija sprema izgovor za invaziju na Ukrajinu. Američki obaveštajni zvaničnici došli su do saznanja da Rusija nastoji da stvori izgovor za svoje trupe da napadnu Ukrajinu, kao i da je Moskva već razmestila svoje operativce za akcije na istoku Ukrajine, tvrdi Bela kuća.

Predstavnica za medije Bele kuće Džen Psaki izjavila je u petak da, sudeći po obaveštajnim saznanjima, Rusija, preko kampanje plasiranja dezinformacija putem društvenih mreža - već postavlja temelje da se Kijev okarakteriše kao agresor koji uskoro sprema napad na snage na istoku Ukrajine koje podržava Moskva.

Moskva, koja navodi da ne planira napad na Ukrajinu, traži od NATO i SAD pisane garancije da se zapadna vojna alijansa neće širiti na istok. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov upozorio je danas da je Moskva "izgubila strpljenje", da neće beskonačno čekati na odgovor Zapada i da očekuje da NATO i SAD odgovore sledeće sedmice.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet