Fokus

Blinken: Nastavljamo da istražujemo Havana sindrom

Komentari

Autor: Tanjug

20/01/2022

-

17:44

Blinken: Nastavljamo da istražujemo Havana sindrom
Entoni Blinken - Copyright Tanjug/AP/Kay Nietfeld

veličina teksta

Aa Aa

Vlada SAD nastaviće da istražuje mogući uzrok zdravstvenih incidenata koji godinama pogađaju američke diplomate širom sveta, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken.

"Radili smo prekovremeno kako bismo pokušali da shvatimo šta se desilo, ko bi mogao da bude odgovoran i da u isto vreme učinimo sve što možemo kako bismo brinuli o našim kolegama koji su pogođeni i zaštitili ljude", rekao je Blinken na konferenciji za novinare tokom posete Berlinu, preneo je Rojters.

"Nećemo ostaviti kamen na kamenu da bismo došli do uzroka", kazao je Blinken.

Zvaničnici američke CIA su posebno rekli da se većina slučajeva takozvanog "Havana sindroma" može objasniti uzrocima životne sredine, nedijagnostikovanim zdravstvenim stanjem ili stresom, a ne akcijama strane sile, objavili su prethodno "Njujork tajms" i "Vašington post".

Većina od 1.000 slučajeva "Havanskog sindroma" koje su pregledali američki istražitelji su objašnjivi i pokazuju da je malo verovatno da je misterioznu bolest izazvala Rusija ili neki drugi strani protivnik, naveli su zvaničnici CIA za "Njujork tajms" opisujući privremene nalaze istraživanja.

Saopšteno je i da CIA nastavlja istragu o više od 20 neobjašnjivih slučajeva, odnosno o navodnoj misterioznoj bolesti koja je pogodila američke diplomate, zvaničnike i članove njihovih porodica u inostranstvu - Beču, Parizu, Ženevi i Havani.

Pored tih slučajeva, još jedan značajan broj ostaje neobjašnjen, citirao je "Njujork tajms" analizu jednog zvaničnika CIA. Ovaj sindrom je prvi put privukao pažnju javnosti 2016. godine nakon što se više desetina diplomata u američkoj ambasadi u Havani požalilo na migrene, mučninu, loše pamćenje i vrtoglavicu

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet