Fokus

CIA: Rusija ne stoji iza Havanskog sindroma

Komentari

Autor: Tanjug

20/01/2022

-

10:49

CIA: Rusija ne stoji iza Havanskog sindroma
Američka ambasada na Kubi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Većina slučajeva takozvanog “Havanskog sindroma” može se objasniti ekološkim uzrocima, nedijagnostikovanim zdravstvenim stanjima ili stresom, a ne akcijama preduzetim od strane neke inostrane sile, objavio je list “Njujork tajms” pozivajući se na zvaničnike američke Centralne obaveštajne agencije (CIA)

Većina od 1.000 slučajeva "Havanskog sindroma" koje su pregledali američki istražitelji su objašnjivi i pokazuju da je malo verovatno da je misterioznu bolest izazvala Rusija ili neki drugi strani protivnik, naveli su zvaničnici CIA za taj list opisujući privremene nalaze istraživanja.

Saopšteno je i da CIA nastavlja istragu o više od dvadeset neobjašnjivih slučajeva, odnosno o navodnoj misterioznoj bolesti koja je pogodila američke diplomate, zvaničnike i članove njihovih porodica u inostranstvu - Beču, Parizu, Ženevi i Havani.

Pored tih slučajeva, još jedan značajan broj ostaje neobjašnjen, citirao je “Njujork tajms” analizu jednog zvaničnika CIA.

Ovaj sindrom je prvi put privukao pažnju javnosti 2016. godine nakon što se više desetina diplomata u američkoj ambasada u Havani požalilo na migrene, mučninu, loše pamćenje i vrtoglavicu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet