Fokus

Šta se zna o "Havanskom sindromu" i slučaju agenta CIA iz Beograda

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/09/2021

-

13:59

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Vest da je CIA evakuisala službenika iz Srbije koji je pretrpeo teška neurološka oštećenja nastala zbog neuroloških napada, izazvala je pažnju javnosti. Američke diplomate i službenici su se u prethodnim godinama u mnogim zemljama suočavali sa simptomima takozvanog "Havanskog sindroma". 

Reč je o misterioznoj bolesti koja zaokuplja pažnju javnosti, političara, ali i naučnika. Ona za sada samo pogađa zaposlene u CIA i u brojnim ambasadama SAD širom sveta.

U jučerašnjem tekstu "Volstrit džornala" saznali smo da je Srbija sada dodata na sve dužu listu zemalja u kojima se ovaj sindrom pojavio. 

U međuvremenu, portparol Stejt Departmenta kome se obratio poznati list, nije želeo da odgovara na pitanja o slučaju u Srbiji. Samo je rekao da svi zaposleni u Stejt Departmentu koji imaju zdravstvene probleme imaju i pravo da dobiju potrebnu negu i podršku. 

Misteriozna bolest se 2016. godine pojavila u Havani, a nekoliko diplomata se požalilo da su počeli da osećaju simptome. Zatim se proširila lista zemalja u kojima su se slične stvari događale: Indija, Kina, Vijetnam, Srbija, Austrija, Poljska, Gruzija, Tajvan, SAD...

U proteklih nekoliko meseci se broj onih koji su se žalili na simptome značajno povećao. Ostao je upečatljiv slučaj iz avgusta kada je potpredsednica SAD Kamala Haris odložila put u Vijetnam, jer je jedan od zaposlenih u ambasadi imao simptome "Havanskog sindroma". 

Među simptomima su: glavobolja, vrtoglavica, mučnina, anksioznost, kognitivne poteškoće, gubitak pamćenja.U nekim slučajevima su službenici morali da se povuku iz aktivne službe. 

Američki naučnici su zaključili da je najverovatniji uzrok izloženost usmerenoj impulsivnoj radiofrekvencijskoj energiji.

Direktr CIA formirao je specijalni tim koji vodi agent, veteran koji je učestvovao u potrazi za Bin Ladenom. Početkom ovog meseca, zamenik šefa CIA je rekao da su se približili tome da otkriju ko stoji iza napada, ali je naveo da to nije dovoljno blizu za analitički sud koji ljudi očekuju. 

Komentari (0)

Svet