Fokus

Stejt department o "Havana sindromu": Intenzivno istražujemo

Komentari

Autor: Tanjug

29/09/2021

-

09:09

Stejt department o "Havana sindromu": Intenzivno istražujemo
Stejt department o "Havana sindromu": Intenzivno istražujemo - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američki Stejt department, u bliskoj koordinaciji sa partnerima u Vladi SAD, intenzivno istražuje navode o mogućim abnormalnim zdravstvenim incidentima gde god da su prijavljeni i to shvata "izuzetno ozbiljno", izjavila je glavna zamenica portparola Stejt departmenta Džalina Porter.


Ona je tako odgovorila na pitanje da prokomentariše nove slučajeve "Havana sindroma" među službenicima CIA, posebno one objavljene u listu Volstrit džurnal, navodi se na sajtu Stejt departmenta.

U pitanju koje je postavljeno Porter nije precizirano na koje se nove slučajeve misli, ali je Volstrit džurnal objavio da je obaveštajac CIA evakuisan iz Srbije zbog "havanskog sindroma".

"Činili smo sve što je moguće da zaposleni da obezbedimo da zaposleni, koji su prijavili bilo koji od ovih incidenata, dobiju trenutnu i odgovarajuću pažnju i brigu", rekla je Porter.

Ona je naglasila da su ovi incidenti prioritet američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

Ukazala je da je Blinken postavio jasne ciljeve Operativnoj grupi za odgovor na zdravstvene incidente da ojača komunikaciju odeljenja sa američkom radnom snagom i pruži brigu pogođenim zaposlenima kao i članovima njihovih porodica.

Volstrit džurnal je objavio, pozivajući se na sadašnje i bivše zvaničnike SAD, da je obaveštajac CIA evakuisan iz Srbije zbog "havanskog sindroma".

U tekstu se navodi da je CIA proteklih nedelja evakuisala obaveštajca koji je služio u Srbiji i koji je pretrpeo ozbiljne povrede nastale zbog neuroloških napada, poznatih kao "havanski sindrom".

Incident na Balkanu o kojem, kako navodi list, ranije nije bilo izveštaja, poslednji je u nizu onoga što zvaničnici opisuju kao stalni napad nečim što bi, kako se sumnja, mogla biti neka vrsta usmerenog energetskog izvora.

Oko dve stotine američkih zvaničnika i članova njihovih porodica razbolelo se od takozvanog "havanskog sindroma", misteriozne bolesti, čiji su simptomi migrene, mučnina, poremećaj pamćenja i vrtoglavica.

Zvaničnici iz američke ambasade su prvi put prijavili slučaj 2016. godine na Kubi.

Sredinom jula više od dvadeset zvaničnika SAD u Beču prijavilo je simptome slične Havanskom sindromu, misterioznoj bolesti mozga, otkako je predsednik Džozef Bajden preuzeo dužnost u januaru.

U izveštaju Vlade SAD objavljenom prošle godine, navodi se da je "usmerena" radio-frekvencija najpouzdanije objašnjenje za misteriozne simptome koje imaju diplomate stacionirane u američkim ambasadama u Havani i drugde.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet