Fokus

Volstrit džornal: Agent CIA evakuisan iz Srbije zbog "havanskog sindroma"

Komentari

Autor: Wall Street Journal

28/09/2021

-

20:44

Volstrit džornal:  Agent CIA evakuisan iz Srbije zbog "havanskog sindroma"
Volstrit džornal: Agent CIA evakuisan iz Srbije zbog "havanskog sindroma" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Centralna obaveštajna agencija (CIA) evakuisala je službenika koji je poslednjih nedelja služio u Srbiji i koji je pretrpeo teške neurološka oštećenja nastala zbog neuroloških napada, poznatih kao "havanski sindrom".

Kako je preneo Volstrit džornal, pozivajući se na saznanja sadašnjih i bivših zvaničnika SAD, incident na Balkanu poslednji je u nizu napada na američke špijune i diplomate koje su nepoznati napadači poslali u inostranstvo.

U proteklih 60 do 90 dana bilo je slučajeva "na američkom tlu i globalno", rekao je dr Džejms Đordano, profesor neurologije sa Univerziteta Džordžtaun koji savetuje američku vladu po tom pitanju. 

"Oni se smatraju valjanim izveštajima sa proverenim zdravstvenim pokazateljima", rekao je Đordano.

Napadi, koji mogu izazvati vrtoglavicu, gubitak pamćenja i druge zdravstvene probleme, doveli su do frustracije zvaničnike Sjedinjenih Država i narušili moral u Stejt departmentu i CIA. Koliko je situacija ozbiljna, govori podatak da pojedine diplomate oklevaju da prihvate pošiljke za sebe i svoje porodice, rekli su zvaničnici.

"Svetla sada trepere crveno. Ovo je kriza za VIP putovanja, oficire u inostranstvo", rekao je Mark Polimeropulos, veteran operativne službe CIA koji se povukao iz službe 2019. zbog simptoma koje je pretrpeo nakon posete Moskvi dve godine ranije.  

Portparol CIA rekao je da biro čini sve što je u njegovoj moći da zaštiti svoje agente. 

Vrtoglavica, mučnina, bolovi u glavi i vratu

Sindrom Havana dobio je ime po glavnom gradu Kube gde su pre pet godina registrovani prvi slučajevi kod osoblja američke ambasade u tom gradu.

Neki od simptoma ovog sindroma su dugotrajne glavobolje praćene "senzornim pojavama", poput zvuka, pritiska ili toplote. Uz to prisutna je i vrtoglavica i mučnina praćena bolovima u glavi ili vratu.

Sredinom jula više od dvadeset zvaničnika SAD u Beču prijavilo je simptome slične havanskom sindromu – misterioznoj bolesti mozga – otkako je predsednik Džozef Bajden preuzeo dužnost u januaru.

U izveštaju Vlade SAD objavljenom prošle godine, navodi se da je "usmerena" radio frekvencija najpouzdanije objašnjenje za misteriozne simptome koje imaju diplomate stacionirane u američkim ambasadama u Havani i drugde.

Komentari (0)

Svet