Fokus

Tramp traži od Kine 10 milijardi dolara: Korona je došla iz laboratorije u Vuhanu

Komentari

Autor: Euronews/Jutarnji.hr

04/06/2021

-

23:03

Tramp traži od Kine 10 milijardi dolara: Korona je došla iz laboratorije u Vuhanu
Tramp traži od Kine 10 milijardi dolara: Korona je došla iz laboratorije u Vuhanu - Copyright Tanjug/AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Bivši američki predsednik Donald Tramp zahteva od Kine da isplati deset milijardi dolara zbog uloge u pandemiji koronavirusa i poziva imunologa dr Antonija Faučija (80) da objasni tačno koliko je informacija znao o poslu koji se obavljao u Vuhanovom institutu za virusologiju.

U svojoj izjavi Tramp je ismejao svog naučnog savetnika za panedmiju tvrdeći da je spasio stotine hiljada života tako što se odupreo Faučijevim smernicama o svemu, od zatvaranja granica, razvoja vakicne i nošenja maski.

"Sada će svi, pa i takozvani "neprijatelji" početi da govore da je predsednik Tramp bio u pravu oko kineskog virusa koji je došao iz laboratorije iz Vuhana", rekao je.

"Korespodencija između Faučija i Kine govori sama za sebe preglasno da bi iko ignorisao. Kina bi trebalo da plati 10 milijardi dolara Americi, i svetu, za smrti i destrukcije koje su počinili", rekao je i istakao više od 3.000 strancia privatnih Faučijevih emajlova u periodu od januara do juna 2020. godina koje su dobili Vašington post, CNN i Buz fid njuz.

Republikanci tvrde kako mejlovi dokazuju da je Fauči znao da laboratorija u Vuhanu vrši ekperimente sa genetskimodifikvanim koronavirusom.

Takođe, pokazuju kako je bio upozoren na mogućnost "bežanja" virusa iz laboratorije, dok je on sve vreme javno insistirao da je pandemija izbila prirodnim putem, prenosom sa životinja na čoveka.

Dr Li Meng Jan, koja je bila među prvim ljudima koji su govorili o teoriji virusa pobeglog iz laboratorije, kazala je nakon objavljenih Faučijevih mejlova kako je kovid-19 neograničeno biooružje i kako su kineska vlada i određene strane organizacije, kao i neki naučnici, sve zataškavali.

U intervjuu koji je za Njuzmaks dala u sredu uveče, Li Meng Jan je kazala kako je Fauči znao za kineska istraživanja i pre pandemije. Posebno se osvrnula na mejl od 1. februara 2020.

Dr Hju Ohinklos poslao je mejl Faučiju u kojem piše kako su izvođeni eksperimenti, ali kako je od tada sve pregledano i odobreno od strane nacionalnog instituta za zdravstvo (NIH).

Navode dr Li Meng Jan ozbiljno su dosad proučavali vodeći naučnici, pa su ih kritikovali govoreći da su krajnje diskutabilni.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet