Fokus

Isplivalo 3.000 strana Faučijevih poslovnih mejlova – Amerika ponovo bruji o Vuhanu i poreklu virusa

Komentari

Autor: BBC/N. Z.

04/06/2021

-

19:16

Isplivalo 3.000 strana Faučijevih poslovnih mejlova – Amerika ponovo bruji o Vuhanu i poreklu virusa
Isplivalo 3.000 strana Faučijevih poslovnih mejlova – Amerika ponovo bruji o Vuhanu i poreklu virusa - Copyright Tanjug/AP/Susan Walsh

veličina teksta

Aa Aa

Najznačajniji savetnik Bele kuće u vezi sa koronavirusom doktor Entoni Fauči našao se u žiži nakon što su u javnost isplivali njegovi poslovni mejlovi. Bela kuća stala je u njegovu zaštitu.

"Vašington Post", "Bazfid Njuz" i CNN pozvali su se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama (FOIA) i podneli su zahtev putem kog su dobili na uvid više od 3.000 strana iz mejlova poslatih između januara i juna prošle godine.

Fauči je tokom pandemije bio najznačajnija osoba za brojne Amerikance. Pokupio je brojne pohvale, ali i kritike. Razgovori koje je vodio Fauči oslikavaju stanje u ranoj fazi pandemije u Americi.

Takođe, iz njih se može videti kroz šta je doktor prolazio u odnosima sa vladom, domaćim i stranim zvaničnicima u zdravstvu, medijima, javnim ličnostima i ostalim građanima Sjedinjenih Država.

Između ostalog, doktor Fauči je sa saradnicima u početnoj fazi pandemije zapazio teoriju koja navodi da je virus korona izašao iz laboratorije u kineskom gradu Vuhanu. Prošle godine eksperti su odbacili te kontroverzne tvrdnje, jer za tako nešto postoji "izrazito mala verovatnoća". Jedan mejl sugeriše da je Fauči u maju rekao da "nije uveren" da je virus nastao prirodnim putem i podržao je sprovođenje istrage.

Poreklo virusa

Veliki broj mejlova Faučija, koji pokrivaju početak izbijanja pandemije, objavljen je ove nedelje u medijima pod zahtevom za dostupnost informacija. BBC piše da se zbog jednog od njih povela polemika o tome šta je Fauči mislio o teoriji curenja virusa iz laboratorije u Vuhanu.

Naime, izvršni direktor u jednoj dobrotvornoj zdravstvenoj organizaciji zahvalio se Faučiju što je javno izrazio da naučni dokazi podržavaju ideju o prirodnom poreklu koronavirusa, a ne o puštanju iz laboratorije. Tačan uzrok i dalje nije utvrđen.

U intervjuu za CNN, Fauči je rekao da je sadržaj mejlova izvučen iz konteksta i da je on zapravo imao "otvoren um" kada je u pitanju poreklo virusa, prenosi BBC.

U njegovu odbranu je portparolka Bele kuće Džen Psaki rekla da predsednik SAD i njegova administracija osećaju da je doktor Fauči odigrao neverovarnu ulogu u "kontrolisanju pandemije i bio glas javnosti kroz pandemiju".

profimedia

 

Dokaz da je kovid 19 izašao iz laboratorije ne postoji, ali je predsednik SAD Džo Bajden naredio istragu oko toga, što je naljutilo Kinu, koja odbacuje ove navode.

Kineski zvaničnici su prve slučajeve kovida 19 povezali sa pijacom morske hrane u Vuhanu, navodeći naučnike na zaključak da je virus prešao na ljude sa životinja.

Međutim, nedavno su američki mediji pisali o sve više dokaza da je virus možda potekao iz laboratorije u Vuhanu, slučajno.

Šta je rekao Fauči?

Fauči je u četvrtak naveo da u mejlovima koje je razmenio sa izvršnim direktorom jedne zdravstvene nepriftne organizacije, koja je pomogla u finansiranju nekih istraživanja na institutu za bolesti u Vuhanu, nema ništa loše. 

NIH, američka angencija za javno zdravlje, dala je 600.000 dolara Institutu za virusologiju u Vuhanu od 2014. do 2019, putem donacija neprofitnoj grupi "EkoHelt alijansa", baziranoj u Njujorku, i to za namenu istraživanja koronavirusa kod slepih miševa.

Piter Dažak, šef ove grupe, poslao je Faučiju mejl u aprilu 2020. u kom ga je pohvalio za "hrabrost" zbog pokušaja da razotkrije teorije oko curenja virusa iz laboratorije.

"Mnogo vam hvala na vašoj toploj poruci", odgovorio je Fauči.

Tanjug/ Jim Lo Scalzo/Pool via AP

 

Fauči je za CNN rekao da "nema nikakvog smisla" reći da mejlovi sugerišu bilo kakav ugodan odnos između njega i ličnosti koje stoje iza istraživanja u laboratoriji u Vuhanu.

"Možete pogrešno da ga protumačite kako želite. Taj mejl je poslala osoba kojoj sam rekao hvala za bilo šta što je mislio da sam ja rekao, a rekao sam da mislim da je najverovatnije poreklo virusa prelazak sa vrsta. I dalje mislim da jeste i istovremeno i dalje sam otvorenog uma da je moglo da dođe do curenja iz laboratorije", rekao je on.

I dok su mnogi njegovi saradnici stali u njegovu odbranu, kritičari tvrde da je Fauči možda zataškao informacije, pa čak i možda "lažno svedočio u Kongresu".

Teorija o curenju virusa iz laboratorije

Magazin "Veniti fer" objavio je u četvrtak izveštaj po kom su zvaničnici Stejt departmenta raspravljali o poreklu koronavirusa na sastanku 9. decembra 2020. godine.

Rečeno im je da ne istražuju tvrdnje o "gain-of-function" eksperimentima kako bi izbegli privlačenje nepoželjne pažnje na američko vladino finaniranje takvih istraživanja. Ti eksperimenti su uključivali izmenu patogena kako bi bili prenosiviji u nameri da se sazna više o tome kako mogu da mutiraju.

"Vol strit žurnal" je objavio prošlog meseca da je više od troje zaposlnih iz Instituta u Vuhanu bilo bolesno i primljeno u bolnicu u novembru 2019, nedugo pre nego što je prijavljen prvi slučaj kovida 19.

Nekoliko dana kasnije, predsednik Bajden je naredio američkim obaveštajnim službama da u narednih 90 dana sprovodu istragu o tome da li je moguće da se virus pojavio u kineskoj laboratoriji.

Njegova administracija je i prethodno zatražila od Svetske zdravstvene organizacije odgovore o tome kako je pandemija počela.

Tokom kontroverznog svedočenja 12. maja, Fauči je naglašeno negirao da su SAD finanirale kontroverzne eksperimente u vuhanskoj laboratoriji.

Tokom saslušanja u Senatu 26. maja, senator Džon Kenedi, republikanac iz Luizijane, upitao je kako Fauči može da bude siguran da naučnici u Vuhanu nisu koristili novac za baš ova istraživanja.

"Nikad ne znate", odgovorio je Fauči, dodajući da veruje da su kineski naučnici bili od poverenja.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp je žestoko kritikovan prošle godine kada je govorio o mogućnosti da je kovid 19 stigao iz laboratorije u Vuhanu. Sada je on naveo da doktor Fauči mora na mnogo toga da odgovori.

"Šta je Fauči znao o ovim istraživanjima, i kada je to znao", napisao je Tramp u saopštenju.

"Kina bi trebalo da plati deset biliona dolara Americi, i svetu, zbog smrtnih slučajeva i uništenja koje su izazvali", naveo je.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je teoriju o curenju virusa iz laboratorije kao "izuzetno nemogućom".

Komentari (0)

Svet