Fokus

Peru proglasio ekološko vanredno stanje zbog izlivanja nafte

Komentari

Autor: Tanjug

21/01/2022

-

13:06

Peru proglasio ekološko vanredno stanje zbog izlivanja nafte
Peru proglasio ekološko vanredno stanje zbog izlivanja nafte - Copyright Tanjug/AP Photo/Martin Mejia

veličina teksta

Aa Aa

Peru je danas proglasio ekološko vanredno stanje, nakon što je objavio da je 21 plaža na pacifičkoj obali kontaminirana usled izlivanja nafte iz rafinerije španske kompanije "Repsol", koje je prouzrokovala erupcija podvodnog vulkana kod Tonge.

Peruanski predsednik Pedro Kastiljo je izjavio da će biti formiran komitet koji će predložiti načine za rešavanje krize, u skladu sa nacionalnim politikama koje imaju za cilj zaštitu životne sredine, prenosi agencija AP.

Premijerka Perua Mirta Vaskes je izjavila da je "Repsol" obećao da će dostaviti raspored čišćenja, uključiti lokalne ribare u čišćenje plaža i isporučiti hranu pogođenim porodicama. Vaskes je istakla i da će Ujedinjene nacije obezbediti tim stručnjaka koji će pomoći Peruu da se izbori sa izlivanjem nafte.

Građanima je za sada zabranjen odlazak na 21 zagađenu plažu zbog zdravstvenih problema. Peruanske vlasti su saopštile da je brod pod italijanskom zastavom prosuo 6.000 buradi nafte u subotu u Pacifik ispred rafinerije "La Pampilja" čiji je vlasnik "Repsol".

Aktivisti za zaštitu životne sredine su poslednjih dana sakupljali morske ptice koje su umrljane naftom ili su stradale.

Kompanija "Repsol" je saopštila da peruanske vlasti nisu dale upozorenje na cunami i da je brod nastavio da istovaruje naftu u rafineriju kada su udarili talasi.

Dve žene u Peruu su se udavile nakon što su ih odneli snažni talasi nakon erupcije vulkana kod Tonge.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet