Fokus

Kuvajtski ministar spoljnih poslova u poseti Libanu, cilj poboljšanje odnosa dve zemlje

Komentari

Autor: Tanjug

22/01/2022

-

23:20

Kuvajtski ministar spoljnih poslova u poseti Libanu, cilj poboljšanje odnosa dve zemlje
Kuvajtski ministar spoljnih poslova u poseti Libanu, cilj poboljšanje odnosa dve zemlje - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Kuvajtski ministar spoljnih poslova Šeik Ahmed Naser Al-Mohamed Al-Sabah predao je danas libanskim zvaničnicima listu predloga za mere izgradnje poverenja sa naftom bogatim zalivskim državama nakon što su se odnosi između dve strane dramatično pogoršali poslednjih meseci, javlja AP.

Poseta šeika Ahmeda Nasera Al-Mohameda Al-Sabaha prva je poseta visokog zalivskog zvaničnika Bejrutu otkako je u oktobru izbio diplomatski spor između Libana i Saudijske Arabije i njenih suseda, preneo je AP.

Krizu su izazvale televizijske izjave libanskog ministra informisanja Džordža Kordahija u kojima je opisao rat u Jemenu kao uzaludan i kao agresiju koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, podseća Asošijejted pres.

Nakon Kordahijevih komentara, Saudijska Arabija je opozvala svog ambasadora iz Bejruta i zabranila sav uvoz iz Libana, što je uticalo na stotine preduzeća i značilo stotine miliona manje strane valute za Liban. Nekoliko arapskih zemalja sledilo je korak Saudijske Arabije.

Kordahi je podneo ostavku u decembru, ali taj potez nije doveo do poboljšanja odnosa dve strane, dodaje AP

Šeik Ahmed je rekao novinarima nakon sastanka sa libanskim premijerom Nadžibom Mikatijem da je njegova poseta Bejrutu deo međunarodnih napora za mere izgradnje poverenja sa Libanom.

On je dodao da se koraci ka merama izgradnje poverenja ne dešavaju preko noći, već da bi trebalo da budu rezultat opipljivih koraka koje osećaju sve strane i rekao da će situacija početi da se poboljšava.

Mikatijev kabinet je saopštio da je premijer rekao gostu iz Kuvajta da Bejrut želi odlične odnose sa svim zalivskim državama.

Komentari (0)

Svet