Fokus

Protest zbog ekonomske krize u Libanu: Vozači kamiona i autobusa blokirali ulice Bejruta

Komentari

Autor: Tanjug

13/01/2022

-

12:09

Protest zbog ekonomske krize u Libanu: Vozači kamiona i autobusa blokirali ulice Bejruta
Protest zbog ekonomske krize u Libanu: Vozači kamiona i autobusa blokirali ulice Bejruta - Copyright Tanjug AP/Hussein Malla

veličina teksta

Aa Aa

Vozači kamiona i autobusa u Libanu blokirali su danas glavne saobraćajnice u Bejrutu i ostalim gradovima, u znak protesta što političari nisu uspeli da reše ekonomsku krizu koja je dovela do pada valute i podigla cene "do neba", prenosi Rojters.

Vrednost libanska funta pada od 2019. godine, kada se ekonomija urušila pod teretom velikih dugova.

Vlada je formirana lane u septembru sa obećanjem da će početi da popravlja ekonomiju, ali se članovi vlade nisu sastali tri meseca, dok opozicija raspravlja o sprovođenju istrage o razornoj eksploziji u luci u Bejrutu 2020. godine.

Tanjug AP/Hussein Malla

 

"Kažem svakome da ako ima nešto protiv ovakve situacije da izađe na ulice. Ako čekamo na naše lidere i partije, nikoga neće biti briga. Želim da bilo koji zvaničnik - predsednik, premijer, predsednik skupštine - samo jedan dan prožive život siromašnog radnika. Da vidimo kako bi oni to izveli", rekao je Mohamed al-Mukdak (58), jedan od demonstranata.

Do početka krize, jedan dolar vredeo je 1.500 libanski funti, a sada je na crnom tržištu dostigla oko 31.500, dodaje britanska novinska agencija.

Tanjug AP/Hussein Malla

 

Nekada srednja klasa danas jedva sastavlja kraj s krajem, navodi Rojters.

Predsednik Mišel Aun je pokušavao da podstakne više verskih grupacija da održe konferenciju o nacionalnom dijalogu, ali su razgovori ove nedelje do sada prvukli samo bliske saveznike.

Neki od protivnika su rekli da bi takav razgovor trebalo da sačeka završetak majskih parlamentarnih izbora.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet