Fokus

Gutereš: Međunarodna zajednica da poveća podršku Libanu

Komentari

Autor: Tanjug

20/12/2021

-

12:27

Gutereš: Međunarodna zajednica da poveća podršku Libanu
Gutereš: Međunarodna zajednica da poveća podršku Libanu - Copyright AP Photo/Hussein Malla, File

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je danas međunarodnu zajednicu da poveća svoju podršku Libanu.

"Smatram da međunarodna zajednica nije pružila dovoljnu podršku Libanu, Jordanu i drugim zemljama koje su otvorile svoje granice i srca da prihvate izbeglice", izjavio je Gutereš na zajedničkoj konferenciji za novinare sa libanskim predsednikom Mišelom Aunom, a prenosi kineska agencija Sinhua.

Gutereš je drugog dana posete Bejrutu, s ciljem da se prikupi međunarodna pomoć za tu zemlju pogođenu krizom, rekao da libanski politički lideri nemaju pravo da budu podeljeni i paralizuju zemlju.

Njegovi komentari usledili su nakon sastanka sa predsednikom libanskog Predstavnickog doma Nabihom Berijem i posete luci, gde je položio venac na spomen obeležja za više od 215 ljudi stradalih u avgustu 2020. godine kada su eskplodirale uskladištene hemikalije.

"Upoznat sam sa voljom naroda da sazna imena odgovornih i želim da izrazim solidarnost sa svim žrtvama te tragedije", izjavio je Gutereš.

Istovremeno je pozvao libanske lidere da rade na rešavanju ekonomske krize koja je izazvala siromaštvo u toj zemlji.

Mnogi Libanci krive za eksploziju korupciju i disfunkciju unutar političke elite koja je bila na vlasti tokom građanskog rata od 1975. do 1990. godine.

Komentari (0)

Svet