Fokus

Pobuna vojnika u Burkini Faso, pucnji i kod predsedničke palate, uhapšen predsednik

Komentari

Autor: Tanjug

24/01/2022

-

08:18

Pobuna vojnika u Burkini Faso, pucnji i kod predsedničke palate, uhapšen predsednik
Pobuna vojnika u Burkini Faso, pucnji i kod predsedničke palate, uhapšen predsednik - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednika Burkine Faso Roha Kabora uhapsili su pobunjeni vojnici, tvrde dva bezbednosna izvora i jedan zapadnoafički diplomata. Takav razvoj događaja usledio je posle intenzivne pucnjave koja se u čula oko njegove rezidencije u glavnom gradu Uagaduguu, prenosi agencija Rojters.

Pucnjava se čula i u nekoliko kasarni u Uagaduguu, a vojnici su zahtevali smene vojnih šefova i više sredstava za borbu protiv militantnih islamista, javlja BBC.

Stotine ljudi izašlo je na ulice u znak podrške trupama, primoravajući vlasti da uvedu noćni policijski čas.

Demonstranti koji pružaju podršku vojnicima zapalili su sedište vladajuće stranke, a čuli su se pucnji i u vojnim kampovima na zapadu i jugu prestonice, kao i u vazdušnoj bazi u blizini glavnog aerodroma.

U televizijskom obraćanju naciji, ministar odbrane Bartelemi Simpore je izjavio da je bilo “lokalizovanih, ograničenih” incidenata “u nekoliko kasarni”, i da nijedna od “republičkih institucija” nije bila meta.

profimedia

 

Kabore, bivši bankar i premijer, postao je predsednik nakon pobede na izborima 2015. godine.

Najnovija dešavanja su, kako ocenjuje BBC, najsvežiji signal rastućeg nezadovoljstva vladom predsednika Roha Kaborea zbog njenog neuspeha da uguši islamističku pobunu koja je devastirala tu zapadnoafričku državu od 2015. godine.

Komentari (0)

Svet