Fokus

Visoki zvaničnik SAD napustio tim za pregovore sa Iranom

Komentari

Autor: Tanjug

25/01/2022

-

09:36

Visoki zvaničnik SAD napustio tim za pregovore sa Iranom
Visoki zvaničnik SAD napustio tim za pregovore sa Iranom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Visoki član američkog tima za pregovore sa Iranom o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine napustio je tu ulogu, usled izveštaja o razlikama u mišljenjima unutar pregovaračkog tima o daljoj trasi tih pregovora.

Neimenovani zvaničnik Stejt departmenta potvrdio je juče da Ričard Nefju, zamenik specijalnog izaslanika SAD za Iran, više nije u pregovaračkom timu, ali da je i dalje zaposlen u Stejt departmentu, prenosi agencija Rojters.

Zvaničnik nije naveo razlog za ovaj zaokret, ali je rekao da su promene pozicija osoblja "veoma uobičajene" u administraciji.

List "Volstrit Džurnal" je ranije objavio da je Nefju napustio tim usled razlika u mišljenju unutar američkog pregovaračkog tima o Iranu, i pošto se on zalagao za čvršći stav u aktuelnim pregovorima.

Njegov odlazak dolazi u kritičnom trenutku, pošto su SAD i njeni evropski saveznici prošle nedelje saopštili da preostaje još samo nekoliko nedelja za spasavanje iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015, koji se formalno zove Zajednički sveobuhvatni plan akcije. 

Indirektni pregovori između Irana i SAD nastavljeni su pre skoro dva meseca. Zapadne diplomate su nagovestile da se nadaju napretku u narednih nekoliko nedelja, iako ostaju oštre razlike, ali je Iran odbacio svaki rok koji su nametnule zapadne sile.

Komentari (0)

Svet