Fokus

Pacijent skinut sa liste čekanja za novo srce, neće da se vakciniše protiv korone

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Guardian, CBS Boston

27/01/2022

-

11:15

Pacijent skinut sa liste čekanja za novo srce, neće da se vakciniše protiv korone
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Jedna bolnica u Bostonu je saopštila da neće izvršiti transplantaciju srca pacijentu koji odbija da se vakciniše protiv koronavirusa. Mladić kome je potrebna transplantacija (31) je ranije bio pri vrhu liste u bolnici "Brigham and Women's", ali više ne ispunjava uslove jer odbija da se vakciniše, rekla je njegova porodica.

"To je nekako protiv njegovih osnovnih principa - on ne veruje u to. Njihova politika je da ga skinu sa liste sa transplantaciju, jer ne želi da se vakciniše", rekao je otac pacijenta.

Iz bolnice "Brigham and Women’s" obrazložili su svoje stavove saopštenjem.

"Kao i mnogi drugi programi transplantacije u SAD, i ovaj podrazumeva vakcinaciju protiv koronavirusa kao jedan od delova neophodnog životnog stila kandidata, kako bi se stvorila najbolja šansa za uspešnu operaciju i opstanak pacijenta nakon transplantacije", naveli su iz bolnice.

Mnogi medicinski stručnjaci podržavaju ovakvu odluku, i napominju da je imunološki sistem veoma slab nakon transplantacije, zbog čega je vakcinacija još važnija, preneo je list Gardijan

"Kada je u pitanju bilo kakva transplantacija, bilo bubrega, srca ili nečeg trećeg, vaš imuni sistem je toliko oslabljen da bi običan grip mogao da vas ubije. Tako bi i kovid mogao da vas ubije", rekao je za CBS Boston dr Artur Kaplan, koji je na čelu medicinske etike na Medicinskom fakultetu "NYU Grossman".

"Organi su retki, i nećemo ih deliti onima koji imaju male šanse da prežive, ukoliko postoje vakcinisani pacijenti koji imaju veće šanse za preživljavanje nakon operacije", dodao je Kaplan.

Porodica pacijenta koji odbija vakcinu je rekla da još uvek ne znaju šta da rade. Razmišljali su, kažu, da ga prebace u neku drugu zdravstvenu ustanovu, ali nisu sigurni da bi preživeo putovanje.

Iako kažu da je dobio izvrsnu negu u bolnici "Brigham and Women's", ipak nisu saglasni sa njihovom politikom transplantacije.

"Mislim da se moj sin bori prilično hrabro, ima integritet i principe u koje zaista veruje, i zbog toga ga još više poštujem. To je njegovo telo i njegov izbor", rekao je otac pacijenta.

Komentari (0)

Svet