Fokus

Lavrov: Sramota me je zbog onih koji su pisali odgovor NATO

Komentari

Autor: Tanjug

28/01/2022

-

10:45

Lavrov: Sramota me je zbog onih koji su pisali odgovor NATO
Sergej Lavrov - Copyright Tanjug/AP/Jean-Christophe Bott/Keystone

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da ga je bilo malo sramota zbog onih koji su pisali odgovor NATO-a na predloge Rusije o garancijama za bezbednost.

Lavrov je u intervjuu za ruske medije rekao da je odgovor NATO-a na predloge Rusije veoma ideologizovan u poređenju sa odgovorom SAD-a.

"Odgovor SAD je gotovo model diplomatske pristojnosti", istakao je Lavrov, prenosi RIA Novosti.

Lavrov je ocenio i da predlozi koje je Moskva poslala SAD i NATO-u nisu prezahtevni, već samo odslikavaju činjenicu da Moskva želi da saradnja sa njom bude iskrena.

"Ruski predlozi za bezbednosne garancije nisu ultimatum, ali Moskva neće dozvoliti zapadnim zemljama da izbegnu svoje obaveze po pitanjima bezbednosti", naglasio je Lavrov.

"Dižu tenzije oko nas da zatvore temu i bave se Kinom"

Lavrov je izjavio i da SAD oriste predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog za eskalaciju tenzija oko Rusije.

"Glavni cilj Vašingtona u ovom slučaju nije sudbina Ukrajina uopšte, njima je važno da eskaliraju tenzije oko Ruske Federacije, kako bi zatvorili tu temu i potom se bavili Kinom, kako pišu sami američki politikolozi“, rekao je Lavrov u intervjuu za radio stanice Sputnjik, Eho Moskve, Govori Moskva i Komsomolska Pravda.

Dodao je da ne može da zamisli kako SAD žele da zatvore tu temu i dodao da ako je tamo ostalo razumnih političkih tehnologa, moraju da shvate da je taj put ne vodi nikuda, prenosi RIA Novosti. Šef ruske diplomatije je naveo da je, ako ukrajinski predsednik Zelenski želi da razgovara o normalizaciji odnosa sa Rusijom, Moskva spremna.

Lavrov je dodao da, ako Zelenski želi da razgovara o Donbasu, to treba da čini u kontakt grupi, koja, prema odluci Normandijskog formata, treba da razmatra sva pitanja direktno između Kijeva i Donjecka i Kijeva i Luganska. Odnosi Rusije i Zapada pogoršali su se zbog situacije oko Ukrajine. Zapad optužuje Rusiju da priprema napad na tu zemlju, dok Moskva odbacuje te tvrdnje i traži garancije da se NATO neće širiti na istok, kao i da Ukrajina neće ući u članstvo Alijanse.

Komentari (0)

Svet