Fokus

SAD traže da Japan preusmeri deo gasa u EU ako zbog ukrajinske krize dođe do prekida isporuke

Komentari

Autor: Tanjug

04/02/2022

-

09:56

SAD traže da Japan preusmeri deo gasa u EU ako zbog ukrajinske krize dođe do prekida isporuke
Ruski gas - Copyright AP/Petr David Josek

veličina teksta

Aa Aa

Japan će razmotriti načine na koje može da pomogne međunarodnoj zajednici u slučaju da zbog ukrajinske krize dođe do prekida isporuka, izjavio je danas japanski ministar industrije Koiči Hagijuda.

On je odbio da potvrdi medijske izveštaje da su Sjedinjene Države tražile od Japana da preusmeri deo svog uvoza tečnog prirodnog gasa (TPG) u Evropu ako Rusija prekine isporuke, rekavši da ne može da komentariše diplomatsku prepisku, prenosi Rojters. Hagijuda je na konferenciji za novinare naveo da je Japan godinama bio "pokretačka snaga u razvoju tržišta TPG", dodajući da Tokio želi da razmotri kako može da doprinese međunarodnoj zajednici.

Istovremeno je, međutim, predočio da će Japan, čiji su energetski resursi siromašni, prvo morati da obezbedi dovoljno energije za sebe kako bi izbegao nedostatak električne energije budući da prognostičari najavljuju hladnije vreme.

"Videćemo da li se nešto može učiniti nakon što obezbedimo da ne bude pogođen svakodnevni život naroda", rekao je on.

Situacija u Ukrajini znatno je uticala na stabilno snabdevanje Japana energentima, tako da će Japan pomno pratiti situaciju, dodao je Hagijuda. Narastanje tenzija između Rusije i Zapada zbog Ukrajine, izazvalo je strahovanja da bi snabdevanje Evrope energijom moglo da bude poremećeno.

Sjedinjene Države, vodeći svetski proizvođač tečnog prirodnog gasa, zatražile su prošle nedelje od Katara i drugih velikih proizvođača energenata da istraže mogućnost za snabdevanje Evrope ako budu poremećene isporuke iz Rusije kao posledica ukrajinske krize. Japanska novinska agencija Ðiđi izvestila je juče da je američka vlada pitala Japan da li bi mogao da preusmeri deo TPG-a u Evropu u slučaju eventualnog poremećaja u snabdevanju gasom iz Rusije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet