Evropa

Papirologija koči početak rada: Severni tok 2 još bez sertifikata

Komentari

Autor: Fonet

30/01/2022

-

22:40

Papirologija koči početak rada: Severni tok 2 još bez sertifikata
Papirologija koči početak rada: Severni tok 2 još bez sertifikata - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Odluka o dodeli sertifikata "Severnom toku 2" verovatno neće biti doneta do kraja juna, iako je operater gasovoda "Nord strim 2 AG" osnovao ćerku kompaniju u Nemačkoj, izjavio je danas direktor nemačke Federalne mrežne agencije Johen Homan. On je istakao da nemački regulator još nije dobio sva dokumenta potrebna za razmatranje tog zahteva.

"Kompanija koja je potrebna za sertifikaciju osnovana je i uneta u registar, ali dalji koraci još nisu preduzeti. Čekamo da "Nord strim 2 AG" preda sva potrebna dokumenta i tek tada ćemo moći da nastavimo sa sertifikacijom", rekao je Homan u intervjuu za list "Frankfurter algemajne cajtung", prenosi Sputnjik.

Prema njegovim rečima, tek kada bude to bude završeno, nemački regulator će moći da nastavi sa razmatranjem zahteva.

Homan je podsetio da je gasovod već dobio tehničku dozvolu za rad od Ministarstva rudarstva grada Štralzund.

EPA/CLEMENS BILAN

 

"Što se naše procene tiče, radi se o tome da li "Severni tok 2" ispunjava uslove za podelu kompanija pri radu i prometu gasa. Ako iz nekog razloga ne budemo mogli da sertifikujemo kompaniju, "Nord strim" može da se obrati sudu", rekao je Homan.

Dodao je da se onda u proces uključuje i Evropska komisija, koja će izneti stav u vezi sa planiranom odlukom mrežne agencije, koji će morati da se uzme u obzir.

Nemačka Savezna mrežna agencija je 16. novembra privremeno suspendovala sertifikaciju "Severnog toka 2", a kao razlog je navedeno da operater gasovoda, "Gaspromova" ćerka-firma, "Nord strim 2 AG" sa sedištem u Švajcarskoj, mora da registruje filijalu u Nemačkoj.

Kompanija "Nord strim 2 AG" je prošle nedelje registrovala nemačku ćerku-kompaniju "Gas for Europe GmbH", čime je ispunjen preduslov za sertifikaciju gasovoda prema nemačkom zakonu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa