Fokus

Prsti američkih republikanaca u protestima u Kanadi, vlasti besne zbog uplitanja: "Finansiraju kriminalce"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Rojters, AP

08/02/2022

-

21:27

Prsti američkih republikanaca u protestima u Kanadi, vlasti besne zbog uplitanja: "Finansiraju kriminalce"
Tanjug/AP/Nathan Denette - Copyright Tanjug/AP/Nathan Denette

veličina teksta

Aa Aa

Gradonačelnik Otave proglasio je vanredno stanje u kanadskoj prestonici zbog protesta kamiondžija koji traje već nedelju dana. Vozači su stupili u demonstracije zbog ograničenja uvedenih kako bi se sprečilo širenje koronavirusa. Međutim, kanadski zvaničnici su se pobunili zbog toga što, kako navode, članovi američke Republikanske stranke podržavaju ove proteste i tako se "mešaju u unutrašnje poslove Kanade".

Protest pod nazivom "konvoj kamiona slobode" inicijalno je bio protiv mere kojom se od svih vozača kamiona traži da budu vakcinisani protiv koronavirusa kako bi prešli granicu sa SAD, ali je vremenom prerastao u prave demonstracije protiv mera ograničenja uvedenih u zemlji.

Gradonačelnik Otave Džim Votson obećao je da će "vratiti grad koji su demonstranti oteli", i rekao da se "ponašaju neosetljivo, trubeći, paleći vatromet i praveći žurku od protesta". Dodao je i da se "ovo mora preokrenuti". 

Demonstracije kamiondžija privukle su pažnju Amerikanaca koji se protive ograničenjima uvedenim zbog koronavirusa, kao i istaknutih republikanaca poput guvernera Floride Morgana DeSantisa i Donalda Trampa, koji je kanadskog premijera Džastina Trudoa nazvao "ludakom sa krajnje levice, koji je uništio Kanadu svojim ludim kovid zakonima", preneo je AP.

Trudo se takođe oglasio povodom protesta, rekavši da "Kanađani imaju pravo da protestuju i da ne budu saglasni sa svojom vladom, ali da nemaju pravo da blokiraju ekonomiju i demokratiju zemlje, ili svakodnevni život sugrađana", napisao je Trudo u svom tvitu.

Teksaški tužilac: Američke patriote podržale plemenit cilj

GoFundMe, platforma koja služi za prikupljanje novca u vidu donacija za različite akcije, objavila je da će biti ugašena stranica na kojoj se prikupljaju sredstva za podršku demonstrantima u Kanadi. Prikupljeno je bilo oko devet miliona dolara, a GoFundMe platforma rekla je da će sav taj novac biti vraćen donatorima, preneo je Rojters.

Nekoliko republikanskih političara iz SAD rekli su kako će pokrenuti istragu protiv platforme zbog toga što je sa svog sajta povukla stranicu namenjenu skupljanju novca za podršku demonstrantima, a sam Donald Tramp je u tvitu pozvao na istragu.

Novac namenjen za kanadske proteste su na ovoj stranici donirali i mnogi Amerikanci, a državni tužilac iz Teksasa, Ken Pakston, rekao je da su "Teksaške patriote donirale novac za plemenit cilj". 

Bivši viši savetnik kanadskog premijera, Džerald Bats, odgovorio je Pakstonu napisavši na Tviteru da "za neke Američke političare, patriotizam znači okupacija prestonice G7 države".

"Tramp je pretnja za sve demokratije"

Američki ambasador u Kanadi za vreme mandata Baraka Obame, Brus Hejman, rekao je da se "ovo mešanje mora okončati".

"Odnosi Kanade i SAD su uglavnom bili na nivou rešavanja tehničkih pitanja. Nažalost, danas Kanada ima problem sa radikalnim američkim političarima koji joj se mešanju u unutrašnja pitanja. Tramp i njegove pristalice nisu pretnja samo za SAD, već za sve demokratije. Ni pod kakvim okolnostima grupe iz SAD ne bi trebalo da daju novac za aktivnosti koje remete Kanadu. Tačka", napisao je Hejman na svim Tviter nalogu.

Kanadski ministar za međuvladine poslove, Dominik LeBLank, takođe je kritikovao ono što je nazvao "republikanskim mešanjem". On je rekao da su republikanci pomagali u kršenju kanadskih zakona time što su finansirali kriminalce.

Tanjug/AP/Nathan Denette

 

Reagovao je i ministar za vanredne situacije Bil Bler, koji je rekao da teksaški državni tužilac nije trebalo da komentariše ovu situaciju.

Osim u Otavi, demonstracije se održavaju u još nekoliko kanadskih država, poput Toronta, Edmontona, Halifaksa i Vankuvera. U Torontu, najvećem gradu Kanade, bilo je znatno manje onih koji protestuju nego u ostatku zemlje, i policija je uspela da iskontroliše demonstracije postavljanjem barikada na puteve.

Demonstranti širom države rekli su da neće odustati od protesta dok se ne ispune svi njihovi zahtevi, i dok se ne uklone ograničenja postavljena zbog pandemije koronavirusa. Takođe, pozivaju i na smenu valde Džastina Trudoa, iako je državna vlada odgovorna tek za nekoliko uvedenih mera, a većinom su odgovorne gradske i opštinske vlasti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet