Fokus

Nova pravila u Australiji: Građani za potpunu vakcinaciju moraju da prime buster dozu

Komentari

Autor: Tanjug

11/02/2022

-

09:05

Nova pravila u Australiji: Građani za potpunu vakcinaciju moraju da prime buster dozu
Tanjug/AP/Tatan Syuflana - Copyright Tanjug/AP/Tatan Syuflana

veličina teksta

Aa Aa

Stanovnici Australije moraće da dobiju dopunske, buster doze, kako bi se smatrali potpuno vakcinisanim protiv kovida-19, iako su vlasti navele da će stranim putnicima i dalje biti potrebne samo dve doze vakcine za ulazak u zemlju.

Nacionalna vlada Australije je kasno sinoć usvojila revidirane smernice savetodavne grupe za vakcinaciju, prenosi agencija Rojters.

"Status vakcinacije neke osobe će se smatrati zakasnelim ako ta osoba nije primila dopunsku dozu u roku od šest meseci od druge doze”, izjavio je australijski premijer Skot Morison.

Australijski zvaničnici proglasili su vakcine obaveznim samo za neke radnike u ključnim oblastima, ali su i mnoga privatna preduzeća, uključujući velike korporacije, restorane i trgovce na malo, postavili vakcine kao obavezan uslov za ulazak u njihove objekte.

Kao rezultat toga, ova zemlja ima najveći procenat vakcinisanih na svetu, pošto je 94 odsto starijih od 16 godina primilo dve doze. Do sada je u toj zemlji dato skoro 10 miliona vakcina.

Australijski zvaničnici su u protekla 24 sata prijavili nešto manje od 26.000 novih infekcija, u odnosu na jučerašnjih oko 30.000, dok je registrovano 48 novih smrtnih slučajeva.

Time je ukupan broj zaraženih od početka pandemije u Australiji porastao na 2,7 miliona, dok se ukupan broj umrlih popeo na 4.479.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet