Fokus

U Meksiku ubijen još jedan novinar

Komentari

Autor: Tanjug

11/02/2022

-

09:52

U Meksiku ubijen još jedan novinar
U Meksiku ubijen još jedan novinar - Copyright EPA-EFE/Luis Villalobos

veličina teksta

Aa Aa

Jedan meksički novinar ubijen je u južnoj meksičkoj državi Oaksaka, saopštila je danas lokalna policija.

Eber Lopes, nezavisni novinar koji je rukovodio portalom "NoticiasWeb", ubijen je u četvrtak iz vatrenog oružja, rekli su policijski zvaničnici za meksički list "Milenio", a prenosi agencija Rojters.

Lopes je napadnut u svom studiju za snimanje, objavila je medijska kuća "RCP Noticias" na društvenim mrežama, dodajući da je on redovno pisao o politici i korupciji u lokalnoj upravi.

Državni tužilac Oaksake je izjavio da su dve osobe uhapšene u vezi sa zločinom, a istraga je još u toku. Neki lokalni mediji navode da je Lopes, koji je radio u lučkom gradu Salina Krus, još 2019. godine dobio pretnje smrću.

Njegovo ubistvo je najnoviji u nizu napada na novinare u Meksiku proteklih nedelja, pošto su samo u januaru ubijena tri novinara i jedan medijski radnik, dok je jedan bivši novinar ubijen u subotu uveče.

Prema podacima organizacije za zaštitu ljudskih prava "Article 19", oko 145 novinara je ubijeno u Meksiku od 2000. do 2021. godine, što je Meksiko učinilo jednom od najsmrtonosnijih zemalja na svetu za novinare.

Ta organizacija je zato pozvala meskički savezni program za zaštitu novinara da "što pre kontaktiraju (Lopesove) članove porodice, kolege i prijatelje kako bi obezbedili neophodne mere zaštite".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet