Fokus

Nastavlja se gomilanje vojske, Blinken: Invazija na Ukrajinu moguća bilo kad, i tokom ZOI u Pekingu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

11/02/2022

-

12:14

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Samoproglašene Narodna republika Donjecka i Luganska tvrde da Kijev priprema ofanzivu na Donbas, dok Zapad optužuje Rusiju da gomila trupe na granici sa Ukrajinom i da priprema invaziju na tu zemlju. Moskva odbacuje te optužbe i traži garancije da se NATO neće širiti, kao i da Ukrajina neće postati članica Alijanse. Situacija oko Ukrajine dovela je do esklacije tenzija u odnosima Zapada i Rusije koja nije zabeležena od Hladnog rata.

"Nove ruske snage nastavljaju da pristižu na ukrajinsku granicu i invazija na Ukrajinu bi mogla da počne u bilo kom trenutku, uključujući i tokom Zimskih olimpijskih igara u Pekingu", izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken.

Komercijalni satelitski snimci, koje je objavila jedna privatna američka kompanija ukazuju na nova razmeštanja ruskih vojnih snaga na nekoliko lokacija u blizini Ukrajine, javlja agencija Rojters.

Kompanija “Maksar tehnolodžiz” sa sedištem u SAD je saopštila da fotografije snimljene u sredu i četvrtak pokazuju "značajna nova raspoređivanja" vojnih trupa na nekoliko lokacija na Krimu, zapadnoj Rusiji i Belorusiji.

Na Krimu, koji je 2014. godine ušao u sastav Ruske Federacije, pomenuta američka kompanija je, kako tvrdi, identifikovala veliko novo raspoređivanje trupa i opreme na aerodromu Oktjabrskoje severno od grada Simferopolja, uključujući 550 vojnih šatora i stotine vozila.

Nove trupe i oprema su, takođe, stigli u područje blizu baze Novoozernoje na Krimu, a primećeno je i novo raspoređivanje u blizini grada Slavne, na severozapadnoj obali poluostrva.

U Belorusiji, gde se trenutno održavaju zajedničke vojne vežbe Moskve i Minska, kompanija “Maksar” je identifikovala novo raspoređivanje trupa, vojnih vozila i helikoptera na aerodromu Zjabrovka u blizini Gomelja, manje od 25 km od granice sa Ukrajinom.

Kompanija "Maksar" navodi i da je do velikog raspoređivanja trupa i snaga nedavno došlo na poligonu za obuku Kursk u zapadnoj Rusiji, na otprilike 110 km istočno od ukrajinske granice.

Rusija nije otkrila koliko je trupa rasporedila i poručuje da ima pravo da pomera snage unutar svoje teritorije kako joj odgovara, insistirajući na tome da takve akcije ne predstavljaju spoljnu pretnju.

profimedia

 

S druge strane, ukrajinske snage bezbednosti rasporedile su u Donbasu divizion protivvazdušnog sistema S-300, izjavio je Eduard Basurin, predstavnik Narodne milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike.

Basurin je naveo da je divizion S-300 prebačen iz Odeske oblasti, prenosi agencija RIA Novosti.

Blinken: Invazija na Ukrajinu može da počne i tokom ZOI

Nove ruske snage nastavljaju da pristižu na ukrajinsku granicu i invazija na Ukrajinu bi mogla da počne u bilo kom trenutku, uključujući i tokom Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken.

Govoreći na konferenciji za novinare u Melburnu nakon sastanka grupe Kvad, Blinken je rekao da će Vašington nastaviti da povlači osoblje iz svoje ambasade i ponovio poziv Stejt departmenta američkim građanima u Ukrajini da odmah napuste tu zemlju, preneo je Rojters.

profimedia

 

Kvad je neformalna grupa koju čine SAD, Australija, Indija i Japan.

"Jednostavno rečeno, nastavljamo da primećujemo veoma zabrinjavajuće znake ruske eskalacije, uključujući nove snage koje stižu na ukrajinsku granicu", istakao je Blinken.

"Kao što smo ranije rekli, nalazimo se u trenutku kada bi invazija mogla da počne u bilo kom trenutku i da bude jasno, to uključuje i za vreme Olimpijskih igara", dodao je on.

Zimske olimpijske igre održavaju se u Pekingu do 20. februara.

Bajden pozvao američke državljane da odmah napuste Ukrajinu

Američki predsednik Džozef Bajden pozvao je američke državljane da odmah napuste Ukrajinu i poručio da neće slati vojnike da spasu Amerikance koji budu bežali iz zemlje, ukoliko je Rusija napadne.

Bajden je za En-Bi-Si njuz rekao da bi stvari brzo mogle da izmaknu kontroli, prenosi Rojters.

Američki Stejt department prethodno je pozvao Amerikance u Ukrajini da odmah napuste tu zemlju zbog, kako tvrde, "povećane pretnje od vojne akcije Rusije".

Tanjug AP/Andrew Harnik

 

"Ne putujte u Ukrajinu zbog pojačanih pretnji od ruske vojne akcije i Kovida-19", navodi se u savetodavnim smernicama Stejt departmenta.

Navodi se i da bi Amerikanci koji se nalaze u Ukrajini trebalo odmah da napuste zemlju komercijalnim putem ili u sopstvenoj režiji, prenosi Rojters.

Rusija je u više navrata negirala da planira da napadne Ukrajini, ali zbog gomilanja više od 100.000 vojnika u blizini ukrajinske granice pojedine zapadne zemlje, uključujući SAD, tvrde da bi mogla da napadne Ukrajinu u bilo kom trenutku.

Kremlj: Gaf Liz Tras dokaz da ne razumeju ukrajinski konflikt

Zvanični Kremlj osvrnuo se na jučerašnji geografski gaf britanske ministarke spoljnih poslova Liz Tras, navodeći da je takav gaf primer toga koliko su zapadni lideri slabo informisani o temi sukoba između Istoka i Zapada oko Ukrajine.

Ruski list "Komersant" je, citirajući dva diplomatska izvora, preneo da je tokom jučerašnjeg sastanka iza zatvorenih vrata u Moskvi, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov pitao Tras da li ona priznaje ruski suverenitet nad Rostovom i Voronježom, dva regiona na jugu zemlje.

Tras je, prema pisanju "Komersanta", odgovorila da ih Britanija nikada neće priznati kao ruske, nakon čega ju je ispravio njen ambasador.

“Ovo je realnost u kojoj moramo da branimo svoj stav”, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na konferenciji za novinare.

profimedia

 

U kasnijem intervjuu datom drugom ruskom listu, Tras je rekla da je pogrešno mislila da je Lavrov aludirao na ukrajinske provincije.

Peskov je naveo i da jučerašnji razgovori o rešavanju sukoba u istočnoj Ukrajini, u koje su bile uključene i Francuske i Nemačka, nisu dali rezultate, prenosi agencija Rojters.

Inače, portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov saopštio je da Ukrajina čini sve da izbegne sprovođenje svojih obaveza iz Minskih sporazuma.

"U stvari, nema potrebe za komplikovanjem cilja, a cilj je da se obezbedi sprovođenje Minskog paketa mera pošto su u njemu sadržane obaveze stranaka. Ovo je cilj", izjavio je Peskov na konferenciji za novinare, a prenosi ruska agencija TAS S.

On, međutim, dodaje da pregovarači do sada nisu bili u mogućnosti da se približe postizanju ovog cilja, komentarišući tako najnoviju rundu pregovora Normandijske četvorke.

Peskov je istakao da Ukrajina “radi sve, koristeći različita tumačenja, kako bi izbegla sprovođenje poverenih obaveza”.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet