Fokus

Islamska država preuzela odgovornost za teroristički napad u Libiji

Komentari

Autor: T.T.

07/06/2021

-

13:28

Islamska država preuzela odgovornost za teroristički napad u Libiji
Islamska država preuzela odgovornost za teroristički napad u Libiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Islamska država preuzela je odgovornost za samoubilački bombaški napad u gradu Saba na jugu Libije u kojem su ubijena dva policajca, a ranjeno petoro, tvrdi novinska agencija Nasir.

Navodno, član ISIS-a Mohamed El Muhadžir automobil-bombu, a do napada je došlo u jeku političkog procesa koji podržavaju Ujedinjene nacije, a koji treba da dovede do formiranja prelazne vlade čiji je zadatak ponovo ujedinjenje zemlje i priprema za dvostruke - parlamentarne i predsedničke izbore u decembru.

Inače, glavni grad južne libijske provincije Fezan, Saba kontroliše Libijska nacionalna vojska generala Halife Haftara, moćnika istočne Libije. Uprkos tome, Saba je u poslednjih nekoliko godina mesto na kome se dešava veliki broj džihadističkih napada.

Grad je pak, u poslednjih nekoliko godina više puta pretvoren u mesto glavnih džihadističkih napada.

Šta se dešava u Libiji?

Libija je zapala u haos nakon što je pobunom srušen režim Moamera Gadafija 2011. godine. Velika politička kriza sa suparničkim vladama na istoku i na zapadu zemlje, u kombinaciji sa raspadom sigurnosnih mehanizama, bila je odlično tlo za pojavu džihadističkih organizacija poput Islamske države.

profimedia

 

 

Nakon gubitka uporišta oko gradova Sirte i Derne 2018. godine, ISIS je oslabio i njegovi pripadnici su se povukli u pustinju ili, kako se pretpostavlja, izmešali sa stanovništvom na libijskoj obali na Mediteranu.

 

 

Komentari (0)

Svet