Fokus

SAD poziva svoje građane da smesta napuste Belorusiju i Pridnjestrovlje zbog situacije oko Ukrajine

Komentari

Autor: Tanjug

15/02/2022

-

07:46

SAD poziva svoje građane da smesta napuste Belorusiju i Pridnjestrovlje zbog situacije oko Ukrajine
SAD poziva svoje građane da smesta napuste Belorusiju i Pridnjestrovlje zbog situacije oko Ukrajine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američke vlasti su pozvale svoje građane da odmah napuste Belorusiju i nepriznatu Republiku Pridnjestrovlje zbog situacije oko Ukrajine, saopštio je danas Stejt department.

Američki državljani su pozvani na evakuaciju "zbog proizvoljnog sprovođenja zakona, rizika od pritvora, neobičnog i zabrinjavajućeg nagomilavanja ruske vojske duž beloruske granice sa Ukrajinom, koronavirusa i ograničenja ulaska", navodi se u saopštenju Stejt deparmenta, a prenosi ruska agencija TASS.

"Državljani SAD koji se nalaze ili planiraju da putuju u Belorusiji treba da budu svesni da je situacija nepredvidiva i da su prisutne povećane tenzije u regionu", dodaje se u saopštenju.

Navodi se i da je 31. januara naložen odlazak porodica američkih državnih službenika iz ambasade SAD u Minsku. U drugoj preporuci Stejt departmenta, američki državljani se pozivaju da ne putuju u Moldaviju "zbog koronavirusa, neobične i zabrinjavajuće ruske vojne aktivnosti oko Ukrajine i narešenog sukoba između otcepljenog regiona Pridnjestrovlja i centralne vlade".

Kako navodi TASS , Zapad i Kijev odnedavno ponavljaju upozorenje o potencijalnoj ruskoj invaziji na Ukrajinu, dok je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u više navrata okarakterisao ovakve tvrdnje kao "prazne i neosnovane".

Takvi navodi, prema njegovim rečima, služe kao trik za eskalaciju tenzija. Peskov je, međutim, upozorio da bi pokušaji upotrebe vojne sile radi rešavanja krize na jugoistoku Ukrajine mogli imati ozbiljne posledice.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet