Evropa

SAD zatvara ambasadu u Kijevu, deo diplomata prebacuje u zapadnu Ukrajinu

Komentari

Autor: CNN, Tanjug

14/02/2022

-

20:28

SAD zatvara ambasadu u Kijevu, deo diplomata prebacuje u zapadnu Ukrajinu
Tanjug/AP/Andrew Kravchenko - Copyright Tanjug/AP/Andrew Kravchenko

veličina teksta

Aa Aa

SAD zatvara svoju ambasadu u Kijevu dok će manji broj diplomata privremeno da preseli u grad Lviv koji se nalazi u zapadnom delu Ukrajine zbog, kako je rekao američki državni sekretar Entoni Blinken, "rastućih tenzija sa Rusijom koja gomila vojne trupe na granici sa Ukrajinom".

"Ovu naredbu sam izdao iz jednog razloga, a to je sigurnost osoblja, dok ostalim građanima SAD savetujemo da momentalno napuste Ukrajinu", naveo je Blinken u saopštenju.

On je dodao da ove mere predostrožnosti nimalo neće da umanje njihovu podršku Ukrajini.

"Naša posvećenost očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta je nepokolebljiva. Nastavljamo i sa iskrenim naporima da dođemo do diplomatskog rešenja krize i na vezi smo sa ruskom vladom posle razgovora predsednika SAD Džozefa Bajdena sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i posle mog razgovora sa Sergejom Lavrovim", navodi Blinken.

Blinken je istakao da će diplomatija biti moguća ako Rusija odluči da se angažuje.

"Nadamo se da će osoblje što pre da se vrati u našu ambasadu", dodao je.

Prajs: Premeštanje ambasade na osnovu situacije na terenu

 Odluka o premeštanju američke ambasade iz Kijeva u Lavov zasnovana je na onome što SAD "vide na terenu sopstvenim očima" u vezi sa gomilanjem ruske vojske na granici sa Ukrajinom, izjavio je danas portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

"Mi svoju procenu zasnivamo na onome što vidimo na terenu sopstvenim očima, a to je kontinuirano i ničim izazvano rusko nagomilavanje na granici Ukrajine i bez pratećih dokaza deeskalacije", rekao je Prajs novinarima na brifingu, preneo je Rojters.

Novi potez SAD došao je posle naredbe većini zaposlenih koji rade za vladu na napuste Ukrajinu i ukidanja konzularnih aktivnosti koje će prestati od nedelje. Stejt department je istakao proteklog vikenda da će u Lvovu nastaviti da radi odeljenje za hitne konzularne poslove. Zvaničnici SAD pozivaju svoje građane da što pre napuste Ukrajinu uz upozorenje da Rusija svakog trenutka može da počne invaziju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa