Fokus

Bajden i Džonson o ukrajinskoj krizi: Postoji šansa za diplomatiju

Komentari

Autor: Tanjug

14/02/2022

-

21:25

Bajden i Džonson o ukrajinskoj krizi: Postoji šansa za diplomatiju
Bajden i Džonson o ukrajinskoj krizi: Postoji šansa za diplomatiju - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys, Alex Brandon

veličina teksta

Aa Aa

 Američki predsednik Džozef Bajden i britanski premijer Boris Džonson danas su razmotrili diplomatske napore oko Ukrajine i potvrdili svoju podršku njenom suverenitetu, saopštila je Bela kuća.

Bajden i Džonson su tokom razgovora, takođe, razmotrili napore za jačanje odbrambenog pristupa na istočnom krilu NATO i spremnost svojih saveznika i partnera da nametnu teške posledice Rusiji ukoliko ona izabere dalju vojnu eskalaciju, navodi se u saopštenju Bele kuće, preneo je Rojters.

Iz Džonsonovog kabineta prethodno je saopšteno da su se dvojica lidera složila da postoji šansa za diplomatiju i šansa za Rusiju da odstupi i spreči katastrofu u Ukrajini.

"Složili su se da ostaje mogućnost za diplomatiju i da Rusija povuče pretnje Ukrajini", rekao je portparol Dauning strita posle njihovog razgovora.

"Lideri su naglasili da bi svaki dalji upad u Ukrajinu rezultirao dugotrajnom krizom za Rusiju, sa dalekosežnom štetom i za Rusiju i za svet", dodao je on.

Putin: Širenje NATO na istok veoma opasno

Sa druge strane predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je tokom današnjeg sastanka sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim da je širenje NATO na istok "beskonačno i veoma opasno".

Na početku današnjeg sastanka sa Lavrovom, Putin je rekao da bi ministarstvo spoljnih poslova Rusije trebalo da iznese svoje stavove o odgovorima koje je Rusija dobila na predloge upućene američkim kolegama u Vašingtonu i kolegama iz NATO u Briselu, a koji se odnose na bezbednosna pitanja u Evropi, prenosi TAS S.

Putin je zatražio mišljenje ministarstva inostranih poslova Rusije i o odgovorima Zapada na zabrinutost Rusije u vezi s "beskonačnim i veoma opasnim širenjem NATO na istok" na račun bivših republika Sovjetskog Saveza, uključujući i Ukrajinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet