Evropa

Gutereš razgovarao odvojeno sa Lavrovom i Kulebom, obojici preneo zabrinutost zbog pojačanih tenzija

Komentari

Autor: Tanjug

14/02/2022

-

20:28

Gutereš razgovarao odvojeno sa Lavrovom i Kulebom, obojici preneo zabrinutost zbog pojačanih tenzija
Antonio Gutereš - Copyright Tanjug/AP/Hassan Ammar

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš razgovarao je danas odvojeno sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom i ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, izjavio je portparol UN Stefan Dižarik. Gutereš je preneo ozbiljnu zabrinutost obojici ministara zbog pojačanih tenzija i pozdravio tekuće diplomatske razgovore kako bi se te tenzije smirile, istakao je Dižarik, preneo je Rojters.

"On je još jednom podvukao činjenicu da diplomatija nema alternativu", kazao je portparol UN.

Prema njegovim rečima, Gutereš i dalje veruje, iz sopstvene analize i sopstvenih nada, da neće doći do sukoba. Dižarik je istakao da Ujedinjene nacije ne planiraju da evakuišu ili premeste iz Ukrajine bilo kog od svojih više od 1.600 zaposlenih, od kojih je 220 stranaca, a više od 1.400 Ukrajinaca.

"Generalni sekretar je rekao da su njegove dobre usluge uvek dostupne... Njegova je dužnost i odgovornost kao generalnog sekretara da bude u kontaktu sa svim stranama uključenim u ovu trenutnu situaciju", istakao je Dižarik.

Gutereš je kazao da je ubeđen da u naredne tri nedelje neće doći do ruske invazije.

Situacija u svetu nije dobra

Gutereš je još krajem januara upozorio da je situacija u svetu danas znatno gora nego pre pet godina zbog pandemije kovida 19, klimatske krize i geopolitičkih tenzija koje su izazvale brojne sukobe, ali da, za razliku od američkog predsednika Džoa Bajdena, on smatra da Rusija neće napasti Ukrajinu.

"Generalni sekretar UN nema moć. Možemo imati uticaj. Mogu da ubedim, mogu da posredujem, ali nemam moć", izjavio je Gutereš, koji je 1. januara započeo drugi petogodišnji mandat na mestu šefa svetske organozacije.

Na pitanje AP da li misli da će Rusija izvršiti invaziju na Ukrajinu, Gutereš je rekao: "Ne mislim da će Rusija napasti Ukrajinu, i nadam se da je moje uverenje tačno".

Napominje da ne veruje u vojno rešenje problema koji postoje i da je najracionalniji način da se ti problemi reše diplomatskim putem i kroz ozbiljan dijalog. Poručio je i da bi potencijalna invazija imala "strašne posledice".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa