Evropa

Nova šansa za smirivanje tenzija: Šolc u Kijevu, uoči puta poslao snažnu poruku Rusiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/02/2022

-

13:54

Nova šansa za smirivanje tenzija: Šolc u Kijevu, uoči puta poslao snažnu poruku Rusiji
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Kijevu su se sastali predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i nemački kancelar Olaf Šolc, saopšteno je iz kabineta ukrajinskog predsednika. Nakon sastanka uslediće i zvanični razgovori između dvaju država predvođeni Zelenskim i Šolcom, dodaje se u saopštenju.

Nemački kancelar sutra planira da poseti i Moskvu, zaokruživši tako put diplomatske misije na koju je krenuo u pokušaju da smanji tenziju između Ukrajine i Rusije, nastalu nagomilavanjem ruskih trupa na granici.

Uoči putovanja u Kijev, Šolc je još jednom upozorio na ozbiljne ekonomske posledice koje će Rusija da trpi ukoliko izvrši invaziju na Ukrajinu, kao i da je u tom pogledu "apsolutno saglasan sa zapadnim saveznicima".

Osim toga, Šolc je rekao i da od Moskve očekuje znake deeskalacije, ali i da "vidi veoma ozbiljnu pretnju po mir u Evropi".

profimedia

 

Zelenski je juče telefonom razgovarao i sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom, koji mu je rekao da će SAD "odgovoriti brzo i odlučno" ako Rusija preduzme dalje korake ka invaziji protiv Ukrajine, kako je navedeno u saopštenju Bele kuće.

Visoki ukrajinski zvaničnik je rekao da je Zelenski obnovio pozive Vašingtonu da pruži veću vojnu i finansijsku podršku Ukrajini i zatražio da Bajden poseti Ukrajinu što je pre moguće.

EU: Trazimo diplomatsko resenje, u pripremi i paket sankcija

U međuvremenu se oglasila i Evropska unija koja je saopštila da je u potpunosti fokusirana na pronalaženje diplomatskog rešenja i deeskalaciju situacije u vezi s Ukrajinom. Međutim, kako se navodi, u slučaju da diplomatski pokušaji ne uspeju, spremaju se mere na svim poljima, od ekonomije do migracija.

U Evropskoj komisiji naglašavaju da su za EU diplomastke aktivnosti najavažnije u zajedničkim naporima koji se sa partnerima u Ukrajini i SAD ulažu u rešavanje trenutne ukrajinske krize.

"Radimo zajedno na pronalaženju mirnog rešenja i deeskaliciji problema", ponovio je portparol EU Peter Stano.

Euronews Srbija/Printskrin

 

Istovremeno u Komisiji navode da EU radi i na "robusnom i sveobuhvatnom paketu sankcija u oblasti ekonomije i finansija", koje će biti uvedene protiv Rusije ukoliko ona učini akt agresije protiv Ukrajine.

"Daleko se stiglo u pripremi paketa sankcija. Koordinišemo se sa saveznicima i bićemo spemni da ih brzo primenimo ukoliko to bude potrebno", kaže portparolka EK Dana Spinat.

Upitana za odgovor EU na mogući novi migrantski talas ukoliko "dođe do rata i izbeglice se preliju preko granica Ukrajine", Spinat poručuje da EU radi na "dva koloseka".

"Pored ovog koji se odnosi na snakcije, u širokom smislu se pripremamo za sve moguće aspekte ukoliko situacija eskalira, a migracije su jedan od tema", kaže Spinat.

U Evropskoj komisiji kažu da ne žele da izlaze u javnost sa detaljima mogućih sankcija i drugih priprema u slučaju eskalacije situacije u Ukrajini, ali napominju da EU ima Pakt o azilu i migracijama koji će poslužiti za nalaženje najboljeg "balansa između efikasnog i humanog načina za rešavanje migratornih pitanja".

Sve više zemalja povlači predstavnike iz Ukrajine

Rusija više od dva meseca odbija da ukloni vojsku sa područja koja su blizu ukrajinske granice, a NATO odbija da pruži bezbednosne garancije i ispuni druge zahteve koji dolaze iz Moskve. U ovakvoj pat poziciji, sve više zemalja, u strahu od eskalacije sukoba i eventualnog rata, odlučuje se na povlačenje svojih predstavnika iz Ukrajine.

Tako je britanska agencija Rojters prenela da je američko osoblje iz Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) danas počelo da se povlači iz Donbasa, regiona na istoku Ukrajine koji je pod kontrolom separatističkih entiteta Donjecke i Luganjske narodne republike (DNR i LNR). 

Tanjug AP/Czarek Sokolowski

 

Iz OEBS su odbili da komentrišu ove navode, ali je zato predstavnik LNR Rodion Mirošnik rekao da "povlačenje predstavnika zapadnih zemalja iz Donbasa može biti priprema za provokaciju koju Kijev planira".

On je za RIA Novosti rekao da taj potez nije povezan sa vojnom opasnošću, već da predstavlja svestan korak Zapada da blokira protok zvaničnih informacija iz Ukrajine, i da OEBS ne bi mogao da vrši funkciju u slučaju povlačenja.

"Zapad će, bez odluka OEBS, zatvoriti svoje, ne baš svevideće, ali međunarodno posmatračko oko, koje saopštava zvanične podatke o situaciji u Ukrajini", rekao je Mirošnik

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa