Fokus

SZO upozorila na novi talas omikrona u istočnoj Evropi

Komentari

Autor: Tanjug

15/02/2022

-

10:22

SZO upozorila na novi talas omikrona u istočnoj Evropi
SZO upozorila na novi talas omikrona u istočnoj Evropi - Copyright AP/ Lisa Leutner

veličina teksta

Aa Aa

Novi talas infekcija prouzrokovan omikron sojem koronavirusa se kreće ka istoku Evrope, upozorila je danas Svetska zdravstvena organizacija, pozivajući vlasti da poboljšaju vakcinaciju i druge mere.

"Tokom protekle dve nedelje, slučajevi kovida 19 su se više nego udvostručili u Jermeniji, Azerbejdžanu, Belorusiji, Gruziji, Rusiji i Ukrajini”, izjavio je regionalni direktor SZO za Evropu Hans Kluge, a prenosi agencija Rojters.

SZO je, takođe, naglasila stalnu potrebu za merama kao što su brzo testiranje i nošenje maski, navodeći da je do sada zabeleženo više od 165 miliona slučajeva kovida-19 širom evropskog regiona SZO, i 25.000 smrtnih slučajeva u protekloj nedelji.

Kluge je poručio da aktuelna zabrinjavajuća situacija, usled plimnog talasa omikrona i delta soja koji još uvek kruži na istoku, "ne predstavlja trenutak za ukidanje mera, za koje znamo da deluju na smanjenju širenja kovida 19".

On je, takođe, pozvao vlade da ispitaju lokalne razloge za niske stope vakcinacije, pošto je, kako kaže, manje od 40 odsto starijih od 60 godina u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Kirgistanu, Ukrajini i Uzbekistanu, kompletno vakcinisano protiv kovida 19.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet