Fokus

Bela kuća optužila Rusiju za sajber napade u Ukrajini i upozorila je da će postati "marginalna" država

Komentari

Autor: Euronews

18/02/2022

-

22:41

Bela kuća optužila Rusiju za sajber napade u Ukrajini i upozorila je da će postati "marginalna" država
Tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service - Copyright Tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Bela kuća je u petak optužila Rusiju da je odgovorna za nedavne sajber napade usmerene na ukrajinsko ministarstvo odbrane i glavne banke u toj zemlji.

Napadi ove nedelje nisu naneli ozbiljne posledice, pošto su ukrajinski zvaničnici uspeli brzo da vrate svoje mreže u funkciju, ali je moguće da su oni postavljali osnovu za nove destruktivnije upade, rekla je zvaničnica Bele kuće En Nojberger.

Ona je dodala da su SAD brzo povezala napade sa Rusijom i javno okrivile Kremlj, kao i da nema obaveštajnih podataka koji ukazuju da će SAD biti na meti sajber napada, prenosi Euronews.

Iako su poremetili onlajn bankarstvo, ometali neke komunikacije između vlade i javnosti i imali za cilj da izazovu paniku, ovi sajber napadi nisu bili ozbiljni, rekao je Roland Dobins, vrhunski inženjer za DDoS u firmi za sajber bezbednost Netscout.

U međuvremenu, visoki zvaničnik Bele kuće upozorio je u petak da će međunarodne sankcije, koje je su SAD obećale ako Vladimir Putin odluči da pošalje trupe na Ukrajinu, učiniti Rusiju "otpadnikom" i "marginalnom državom".

Moskva je više puta izjavljivala da nema nameru da izvrši invaziju na Ukrajinu, već umesto toga želi garancije NATO-a da Ukrajina i druge bivše sovjetske države neće biti primljene u alijansu.

"Postala bi marginalna država za međunarodnu zajednicu. Biće izolovana od globalnih finansijskih tržišta i lišena najsofisticiranijih tehnoloških inputa", rekao je novinarima zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

Potpredsednica Kamala Haris rekla je da se SAD i dalje nadaju da će Rusija deeskalirati situaciju, ali je spremna da uvede oštre sankcije u slučaju napada. Američki saveznici su ove nedelje izdali upozorenja da bi Moskva svakog dana mogla narediti invaziju na Ukrajinu.

"Ostajemo, naravno, otvoreni i željni diplomatije... ali smo posvećeni, ako Rusija preduzme agresivnu akciju, da obezbedimo ozbiljne posledice", rekla je Haris na godišnjoj Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji. 

profimedia

 

Situacija u Donbasu se tokom dana dodatno pogoršala, a lideri Narodne repubilke Donjeck i Narodne republike Lugansk,  pozvali su građane na evakuaciju.

Prve izbeglice iz Donbasa stigle su u kamp „Zvezda“ u Rostovskoj oblasti, a očekuje se da će stići do 400 ljudi, izjavio je predstavnik kampa.

Kako je prethodno saopšteno iz samoproglašene Donjecke Narodne Republike, evakuacija koja je počela u petak popodne nastaviće se i tokom noći, a planirana je evakuacija 700.000 ljudi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet