Evropa

Sve napetije u Ukrajini: Snažna eksplozija u Lugansku, evakuacija građana i međusobne optužbe

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

18/02/2022

-

22:08

Sve napetije u Ukrajini: Snažna eksplozija u Lugansku, evakuacija građana i međusobne optužbe
Prinskrin/Twitter/@alkraimy - Copyright Prinskrin/Twitter/@alkraimy

veličina teksta

Aa Aa

Snažna eksplozija odjeknula je večeras u Lugansku, a moguće je da se radi o eksploziji gasovoda, objavio je lokalni informativni centar. Kako je prenela agencija Tass, objavljen je i video snimak eksplozije koja je osvetlila nebo iznad Luganska. Za sada nema drugih informacija o eksploziji. 

 

 

Do eksplozije dolazi u momentu kada samoproglašene republike pozivaju stanovništvo na evakuaciju, optužujući Ukrajinu da premna napad, dok iz Kijeva stižu tvrdnje da bi napad mogao doći od ruskih službi ili napada.

Prve izbeglice iz Donbasa stigle su u kamp „Zvezda“ u Rostovskoj oblasti, a očekuje se da će stići do 400 ljudi, izjavio je predstavnik kampa.

Istovremeno, ukrajinska vojna obaveštajna služba saopštila je danas da poseduje informacije o tome da su ruske specijalne snage postavile eksploziv u većem broju infrastrukturnih objekata u Donjecku koje kontrolišu proruske snage.

Kako je prethodno saopšteno iz samoproglašene Donjecke Narodne Republike, evakuacija koja je počela u petak popodne nastaviće se i tokom noći, a planirana je evakuacija 700.000 ljudi.

profimedia

 

 

U Donjecku su se aktivirale sirene za zaštitu stanovništva nakon čega je pokrenuta evakuacija. Kolone vozila su primećene na putu ka Rusiji, a predsednik Vladimir Putin naložio je da se pripremi sve za dolazak izbeglica u Rostovsku oblast.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba negirao je navode ruskih medija da Kijev planira pokretanje ofanzive u Donbasu.

"Kategorički odbacujemo ruske dezinformacije o navodnim ukrajinskim ofanzivnim operacijama ili aktima sabotaže u hemijskim proizvodnim postrojenjima", napisao je Kuleba na "Tviteru".

Da planiraju napad demantuju i iz Moskve.

"Rusija nikada nije imala i nema nameru da izvrši invaziju na Ukrajinu i sa tim stavom je u pisanoj formi upoznala Vašington", izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je rekla da pisana reakcija Moskve na odgovor SAD o bezbednosnim garancijama koje je ruska strana ranije predložila, naglašava ovu činjenicu, prenosi TASS.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova govorila je o trenutnoj situaciji na istoku Ukrajine i nazvala ponašanje Kijeva u Donbasu genocidom.

Danas je najviši ukrajinski bezbednosni zvaničnik Oleksij Danilov optužio Rusiju da organizuje provokacije u istočnoj Ukrajini kako bi izazvao Kijev da uzvrati.

On je istovremeno dodao da će se Ukrajina držati mirnih načina za rešenje krize, preneo je Rojters.

Danilov, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, dodao je da njegova zemlja ne planira da silom oslobodi teritorije koje drže proruske snage, dodajući da je totalna invazija Rusije na Ukrajinu malo verovatna.

Istovremeno, ukrajinska vojna obaveštajna služba saopštila je danas da poseduje informacije o tome da su ruske specijalne snage postavile eksploziv u većem broju infrastrukturnih objekata u Donjecku koje kontrolišu proruske snage.

profimedia

 

 

„Ove mere imaju za cilj destabilizaciju situacije na privremeno okupiranim teritorijama naše države i stvaranje osnova da se optuži Ukrajina za terorističke napade“, saopštila je ukrajinska vojna obaveštajna služba na svom zvaničnom Tviter nalogu, prenosi Rojters.

Služba je pozvala stanovnike Donjecka da ne napuštaju svoje domove i da ne koriste javni prevoz.

Komentari (0)

Evropa