Fokus

Otkazano lansiranje britanskog satelita sa ruskog kosmodroma: "Promenjene okolnosti"

Komentari

Autor: Tanjug

04/03/2022

-

10:31

Otkazano lansiranje britanskog satelita sa ruskog kosmodroma: "Promenjene okolnosti"
Dimitri Rogozin - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Generalni direktor ruske svemirske agencije Roskosmos, Dmitri Rogozin, dao je instrukcije da se otkažu pripreme za lansiranje satelita "OneWeb" sa rakete Sojuz 2.1b, sa kosmodroma Bajkonur, koje je bilo planirano za sutra.

"Uzmajući u obzir činjenicu da kompanija ''OneWeb'' nije ispunila naše legitimne zahteve da pruži informaciju o korišćenju ili nekorišćenju sistema u vojne svrhe, u šta spadaju i interesi Pentagona i država članica NATO, naređujem da se zaustave pripreme za lansiranje", kazao je Rogozin, a preneo TASS.

On je ukazao i na činjenicu su u rukovodstvu direktora "OneWeb" kompanije sede klijenti britanske vlade koja trenutno, kako kaže Rogozin, sprovodi antirusku kampanju, zbog čega će se satelit ukloniti sa lansirne rampe i vratiti se u hangar.

Rogozin je dodao da su prekinule pripreme za lansiranje britanskih "OneWeb" komunikacionih satelita sa tri svemirske luke.

"Sva lansiranja sa ruskih rampi u Kuruu, Bajkonuru i Vostočni kosmodromu koja su vezana za ''OneWeb'' će biti stopirana", dodao je direktor Roskosmosa.

Generalni direktor Glavkosmosa, podružnice Roskosmosa, Dmitri Loskutov, oglasio se na ovu temu.

"Naši partneri (iz OneWeba) misle da su garancije koje su dali pre četiri godine dovoljne. Mi smo uvereni da su naši zahtevi legitimni i da garancije ne važe više zbog značajne promene u okolnostima", istakao je je Loskutov.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet