Tehnologija

Roskosmos odložio manevre prilagođavanja orbite Međunarodne svemirske stanice

Komentari

Autor: Tanjug/ Euronews, A. T.

06/02/2022

-

14:09

Roskosmos odložio manevre prilagođavanja orbite Međunarodne svemirske stanice
Roskosmos odložio manevre prilagođavanja orbite Međunarodne svemirske stanice - Copyright Tanjug/NASA via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Manevri za promenu orbite Međunarodne svemirske stanice (MSS) odloženi su za 8. februar, saopštila je danas pres-služba svemirske korporacije Roskosmos.

"Zbog balističkih uslova prilagođavanje orbite manevri su pomereni za 8. februar u 10.56 sati po moskovskom vremenu. Manevar prilagođavanja će biti obavljen pomoću motora Progres MS-18", saopšteno je iz Roskosmosa, prenosi TASS.

Operacija je prvobitno bila zakazana za nedelju, 6. februar, u 12.30 po moskovskom vremenu, ali za taj manevar neophodni su pravi "balistički uslovi" pre izvođenja u orbitu svemirskog broda sa ljudskom posadom Sojuz MS-21.

Podsećamo, sklapanje svemirske stanice počelo je 20. novembra 1998. godine, lansiranjem ruskog kontrolnog modula nazvanog "Zarja". Zatim je u svemir poslat i američki modul za povezivanje delova stanice koji su američki astronauti povezali sa drugim delom stanice.

Sredinom 2000. stanici je dodat ruski modul "Zvezda", kontrolni centar namenjen za smeštaj astronauta, da bi 2. novembra iste godine primio prve stanare, ruske astronaute Sergeja Krikaleva i Jurija Gidzenka i Amerikanca Bila Šeperda, koji su doleteli na svemirsku stanicu ruskom letelicom "sojuz".

Od tog dana Međunarodna svemirska stanica gotovo da nije ostajala bez ljudske posade.

Vremenom je NASA napravila laboratoriju za proučavanje gravitacije, a kasnije su dodavani delovi, pa se stanica širila. Danas postoji veliki broj laboratorija u kojima se izvode razni eksperimenti. Stanica je s vremenom dobila i brojne solarne panele i termalne radijatore kako bi se olakšali uslovi za život astronauta dok su u svemirskoj misiji.

Osim SAD i Rusije, u izgradnju MSS-a uključeni su i Kanada, Brazil i Japan, ali i 11 zemalja koje su članice Evropske svemirske agencije.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin