Tehnologija

Rezultati više od dve decenije rada MSS: Pet bitnih naučnih saznanja od kojih zavisi dalje istraživanje svemira

Komentari

Autor: Aleksandar Todorović

30/01/2022

-

08:05

Rezultati više od dve decenije rada MSS: Pet bitnih naučnih saznanja od kojih zavisi dalje istraživanje svemira
Rezultati više od dve decenije rada MSS: Pet bitnih naučnih saznanja od kojih zavisi dalje istraživanje svemira - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Tokom 21 godine uspešnog rada Međunarodne svemirske stanice sprovedeno je više od 3.000 naučnih eksperimenata u svemiru. Osim važnosti za organizovanje budućih svemirskih misija, sprovedeni eksperimenti doprineli su i osavremenjavanju života na zemlji.

Rezultati sprovedenih eksperimenata ogledaju se u podacima koji su doprineli usavršavanju sistema za reciklažu tečnosti na MSS, planova za izgradnju prve lunarne baze, gajenju povrća u svemiru...

Tim povodom NASA je pobrojala neke od najbitnijih otkrića od kojih, slobodno možemo reći, zavisi budućnost svemirskih misija. 

Reciklaža tečnosti

Posle više sprovedenih istraživanja astronauti su došli do saznanja da voda može da se reciklira u svemiru. Oni su na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) za reciklažu otpadne vode koristili Procesor za obradu urina. 

Važnost ovog pronalaska je što će buduće svemirske misije ka udaljenim delovima svemira zahtevati da letelica poseduje sisteme za potpunu reciklažu tečnosti koji mogu da recikliraju u vodu za piće više od 98 odsto tečnosti koja se nalazi na letelici.

Sistem za reciklažu koji se do sada koristio na MSS može da reciklira oko 94 odsto tečnosti jer se deo vode gubi u vidu otpada prilikom obrade urina, međutim, i taj otpad bi mogao da se obradi. Usavršeni sistem koji se sad koristi povećao je procenat prerađene tečnosti na MSS.

NASA

 

Svemirski cement kao temelj buduće lunarne baze

Naučnici su došli do saznanja da cement koji je pomeša s vodom u svemiru ima drugačija svojstva od onog koji se koristi na Zemlji.  Otkriće je veoma bitno jer naučnici sada imaju dovoljno saznanja koja su im potrebna za stvaranje materijala koji će se koristiti za izvođenje građevinskih radova na Mesecu.

Simulaciju lunarnog regolita, materijala kojeg ima u velikim količinama na površini Meseca, naučnici su dosad koristili za stvaranje metala, stakla i cementa na Zemlji. Dok su na MSS odrađeni brojni eksperimenti u stanju mikrogravitacije. Naučnici su došli do zaključka da bi regolit mogao da se koristi kao građevinski materijal.

Osim toga, zaključili su i da kada se cement pomeša sa vodom u svemiru, on zarobljava više vazduha u odnosu na onaj zamešan na Zemlji i stvara čvršću strukturu, prenosi NASA.

NASA/Robert Markowitz

 

Uzgoj povrća u svemiru

Sistem za uzgoj biljaka koji se koristi na MSS može da omogući biljkama dovoljno vode i drugih hranljivih materija koje su im potrebne za rast u svemiru bez upotrebe električne energije. Ovo je posebno važno za planiranje budućih misija u svemir kada će astronauti moći da koriste ove metode za uzgoj svežeg povrća.

Sistem za uzgoj biljaka koji se nalazi na MSS, biljkama obezbeđuje potrebnu količinu vode i  druge hranljive materije kako bi se koren nesmetano razvijao. Ceo sistem radi bez upotrebe električne energije.

NASA/JPL-Caltech

 

Telekomunikacija sa Zemljom

Uspešno postavljen i testiran komunikacioni sistem na MSS omogućio je slanje velike količine podataka po znatno većoj brzini na relaciji svemir-Zemlja.  Što je veoma bitna stavka za organizovanje misija ka Marsu jer je od krucijalnog značaja da posada bude u kontaktu sa kontrolnim centrom.

SOLISS, mali japanski komunikacioni terminal koji je prikačen na MSS testiran je zbog svoje izuzetno velike preciznosti. Stručnjaci su u okviru ovog projekta napravili optički link između niske orbite Zemlje i centra na tlu. Ovo je za sada najbrža tehnologija prenosa informacija i moće će da se koristi za potrebe ljudi na zemlji a posebno za organizovanje budući svemirskih misija.

Unsplash

 

Uticaj radijacije na plodnost

istraživanjima u svemiru došlo se do zaključka da svemirska radijacija ne utiče na plodnost miševa koji su na kraju dobili zdravo potomstvo. Što je bitan podatak jer je za održavanje života u svemiru ili na nekoj drugoj planeti neophodno bitno znati tačno kako svemir utiče na plodnost ljudi.

Uzori sperme miševa transportovani su na MSS i vraćani na zemlju, prvi put posle devet meseci, zatim posle dve godine i devet meseci i na kraju, posle pet godina i deset meseci (što je najduži period da je neki uzorak boravio na MSS tokom bioloških izučavanja). Cilj je bio da se utvrdi uticaj radijacije iz svemira na mutaciju DNK. Najnoviji podaci govore da radijacija nije uticala na genetski materijal miševa niti na njihovu plodnost.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin