Tehnologija

Istorijsko otkriće rovera Perseverans na Marsu: U krateru Jezero nekad je tekla lava

Komentari

Autor: Aleksandar Todorović

17/12/2021

-

23:12

Istorijsko otkriće rovera Perseverans na Marsu: U krateru Jezero nekad je tekla lava
NASA - Copyright NASA

veličina teksta

Aa Aa

Rover Perseverans sleteo je u februaru na Mars ali je za kratko vreme naučnicima doneo pregršt novih saznanja o crvenoj planeti. Najnovije otkriće je da je stenovito tlo po kojem rover trenutno vozi nastalo od užarene lave. Otkriće je bitno jer će olakšati naučnicima da bolje razumeju istoriju nastanka kratera Jezero kao i same planete, prenela je NASA.

Osim toga, naučni tim Američke svemirske agencije je došao i do zaključka da su stene u krateru bile u kontaktu s vodom više puta tokom istorije planete kao i da su  u njima ostali delovi organskih molekula.

Naučnici su razmišljali kako su nastale stene u tom delu planete. Da li su stene sedimentne, nastale sakupljanjem minerala koje je, možda, nekada davno nosila drevna reka, ili su nastale iz toka lave koja je izbijala na površinu planete iz tokom vremena ugašenih vulkana.

Ken Farli sa instituta Kaltek iz Pasadene, koji je u timu naučnika na projektu Perseverans istakao je da su mislili da nikada neće doći do odgovora na ovo pitanje.

"Instrumenti sa rovera su dobro proučili delove stene i sada je sve jasno, kristali iz stena su nastali iz vulkana", istakao je.

Bušilica koju nosi rover može da buši i drobi površinske stene kako bi drugim instrumentima omogućila da se bave  analiziranjem i slanjem podataka na zemlju.

"Tekstura stene pokazuje da je nastala formiranjem kristala koji su nastali sporim hlađenjem lave", kaže Farli i dodaje da je stena posle toga više puta dolazila u kontakt sa vodom što je čini pravom riznicom koja će naučnicima u budućnosti otkriti istoriju kratera Jezero i ranu istoriju planete.

NASA

 

Misija koju rover Perseverans obavlja podrazumeva sakupljanje uzoraka tla i stena koje ubacuje u specijalne titanijumske tube dok u isto vreme traga za bilo kakvim pokazateljima života na planeti. Od 43 tuba, šest je već napunio i zapečatio.

Cilj misije je da se jednog dana organizuje letelica koja će poleteti sa Zemlje, sleteti na Mars i prikupiti tube koje će vrati nazad na detaljnu analizu. Instrumenti koje posedujemo na našoj planeti su znatno opremljeniji i lakše mogu da daju odgovore koji muče naučnike u odnosu na instrumente koji su poslati na Mars jer su znatno manji i tehnološki ograničeniji.

Sledeće pitanje na koje naučnici treba da daju odgovor je da li je ova stena formirana u jezeru lave koja je tekla površinom ili je nastala u podzemnoj komori koja je vremenom izložena eroziji.

Još jedno otkriće: Rover detektovao organske molekule

Osim velikog otkrića o nastanku stena, rover je uočio i organske molekule ugljenika. Ovi molekuli ne samo da se nalaze u stenama, već ih ima i u prašini sa stena na površini planete.
Međutim, NASA ističe da otkriće organskih molekula nije i potvrda da je nekada ovde postojao život.

"I rover Kjurioziti je otkrio organske molekule na mestu sletanja u krateru Gejl", kaže Luter Bigl, iz Džet propalšn laboratorije NASA. Objašnjava da su instrumenti Perseveransa sposobni da mapiraju distribuciju organskih molekula unutar stena i da ih povežu sa mineralima koji se u tim stenama nalaze. Ali tvrdi da je potrebno da se uradi još analiza kako bi se došlo do detaljnijih saznanja.

NASA

 

Očuvanje organske materije unutar stena u kraterima Gejl i Jezero, podrazumeva da potencijalni znaci drevnog života mogu da budu očuvani. 

"Na ovo pitanje moći će da se da odgovor samo kada se uzorci budu dopremili na Zemlju", objašnjava i dodaje da će ta istraživanja sigurno da traju godinama.

Komentari (0)

Magazin