Tehnologija

Počelo testiranje evropsko-američkog satelita koji će pratiti stanje vodotokova i morskih struja širom planete

Komentari

Autor: Aleksandar Todorović

24/11/2021

-

23:12

Počelo testiranje evropsko-američkog satelita koji će pratiti stanje vodotokova i morskih struja širom planete
Počelo testiranje evropsko-američkog satelita koji će pratiti stanje vodotokova i morskih struja širom planete - Copyright NASA/JPL-Caltech

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni tim inženjera i tehničara završili su sklapanje najnovije generacije satelita koji će početi prvi globalni nadzor površinske vode i morskih struja. U okviru misije SWOT (The Surface Water and Ocean Topography spacecraft ) satelit će sledeće godine biće poslat u orbitu zemlje, prenosi NASA. 

SWOT je nastao u okviru saradnje Američke svemirske agencije (NASA) i Francuske svemirske agencije uz saradnju sa Kanadskom i Engleskom svemirskom agencijom. 

Misija satelita biće sakupljanje podataka o visini nivoa slane i sveže vode na površini Zemlje i to u okeanima, jezerima i rekama što će naučnicima omogućiti da prate kretanje i stanje vode širom sveta.

 

 

Cilj SWOT-a je da značajno pomogne u merenju efekata klimatskih promena na vodu, a to su procesi koji nastaju kada okeanske struje apsorbuju visoku temperaturu, vlažnost i gasove u atmosferi od kojih nastaje efekat staklene bašte kao što je ugljen-dioksid.

Drugi zadatak misije biće proračun koliko vode ulazi i koliko izlazi iz jezera i reka, kao i regionalne promene visine nivoa mora.   

"SWOT će biti prvi globalni uvid celokupne površinske vode na planeti i kako se ona kreće, ali i šta se dešava sa njom usled klimatskih promena", kaže Nađa Vinogradova Šifter, naučnik koji učestvuje u realizaciji ovog programa. 

Šest meseci testiranja

U narednih šest meseci biće obavljene tri faze testiranja kako bi se naučnici uverili da će satelit biti sposoban da preživi lansiranje i ekstremne uslove koji vladaju u svemiru. 

Satelit će tokom jedne od faza biti povezan na specijalni uređaj koji će da simulira izuzetno jake vibracije do kojih dolazi tokom lansiranja. Zatim će, satelit, zajedno sa letelicom koja će ga poneti, biti ubačen u akustičnu komoru gde će biti bombardovan decibelima zvuka koji su slični onima koji nastaju prilikom poletanja rakete.

Biće testirani i na otpornost na visoke tempetarute i vakuum. Na kraju će ceo sistem biti podvrgnut testiranju kako bi bili sigurni da ga u svemiru neće ometati elektromagnetna polja i signali koje emituju drugi sateliti.

"Kada svi testovi budu obavljeni, satelit će biti prenet iz Francuske u Vandenberg svemirski centar u Kaliforniji na lansiranje koje će biti posle novembra 2022",objasnio je Said Kaki, zamenik projektnog menadžera misije SWOT.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin