Zdravlje

Od posuđa do pripreme hrane: Koliko nezdravih navika i materijala svakodnevno koristimo

Komentari
Euronews Serbia

Autor: Euronews Srbija

05/11/2025

-

21:00

veličina teksta

Aa Aa

Šta zaista znači izbalansirana ishrana? Koje su najčešće zablude o zdravoj hrani? Nutricionista i dijetetičar Slavica Stojanović je za Euronews Srbija govorila o tome koliko zapravo nezdravih navika i materijala koristimo svakodnevno u kuhinji, od teflonskog posuđa i plastične ambalaže, do samog načina pripreme hrane, kao i o tome koje su najčešće zablude kada je reč o zdravoj hrani i da li su autofagija i preskakanje obroka put ka boljem zdravlju ili samo još jedan trend. 

Stojanović kaže da teflon jeste praktičan, da se hrana ne lepi za njega i da se lako čisti, ali da to ne znači da je apsolutno bezbedan.

Ona je navela da teflon dobro podnosi visoku temperaturu i da ga treba koristiti onako kako je napisano u njegovom uputstvu.

Problem, kako dodaje, može da bude ako je teflon ogreban jer će u tom slučaju ispuštati određene hemikalije u hranu i samim tim će te hemikalije da se polako akumuliraju u našem telu.

"Dakle, nećemo mi da se otrujemo. Nije to toksično, akutno trovanje, da mi sad u ovom momentu pojedemo nešto što je iz ogrebanog teflonskog tiganja, već će to malo po malo da se akumulira u našem telu i možda kasnije da izazove određene probleme. Najčešće se tu vezuju problemi sa hormonima. Zatim može biti i sa povišenim holesterolom, čak i neki kanceri. Naravno, sve te studije koje su urađene, ništa nije kauzalno, već su te studije nekako povezane sa tim mogućim posledicama", rekla je ona . 

Euronews Srbija

 

Sagovornica Euronews Srbija je navela da ako je pogreban teflon, ako se koristi indukciona ploča, stavi prazan tiganj i dostigne visoku temperaturu, to može takođe da napravi problem čak i ako nije izgreban.

"Niko od nas svesno ne razmišlja toliko o tome. Više mislimo o tome šta stavljamo na taj tiganj, što i treba da bude tako, ali niko ne razmišlja toliko šta koristi zapravo za pripremu i za skladištenje hrane", kaže Stojanović. 

Ona je rekla da je zdravije posuđe od nerađajućeg čelika, kao i posude od livenog i emajliranog gvožđa, s tim što treba paziti da ti premazi koji se koriste za takvo posuđe ne sadrže olovo i kadmijum, jer i to također može biti problematično.

"To je najčešće zapisano negde tamo u malim slovima i treba voditi računa kako se održava. Dakle, malo ljudi to čita, već onako uzmu, recimo, žicu za čišćenje posuđa. Samo je suština pratiti malo to uputstvo za posuđe", rekla je sagovornica Euronews Srbija. 

Govoreći o korišćenju plastičnih posuda u kuhinji, ona je navela da postoji više vrsta plastike koja se koristi i da je problem kod nas što se ništa ne baca i što se jedna ista kutija koristi više puta i godinama, čak i ako je pohabana.

"U zavisnosti od vrste plastike, neka plastika sadrži tzv. bisfenol A koji u našem telu reaguje kao neka vrsta estrogena, tako da može da napravi problem sa hormonima, sa reproduktivnim zdravljem. Takođe i što se tiče razvoja kod dece, takođe može da njima naruši zdravlje. Tako da ne bi trebalo da se koristi više puta ono što je za jednokratnu namenu", rekla je ona. 

Kada se kupuje kod proverenih proizvođača, Stojanović kaže da bi trebalo svuda da bude naglašeno da, recimo, nije za termičku obradu i izlaganje na visokim temperaturama.

"Samo što malo ko od nas to čita. Mi čitamo uputstvo tek kada nešto pogrešimo", dodaje ona. 

Prema njenim rečima, trebalo bi izbeći plastične posude za pakovanje hrane.

"Najzdravije bi bilo da se koristi staklo. Plastične flaše, posude za hranu trebalo bi da se izbegnu u upotrebi, a da se nekako više okrenemo ka toj staklenoj ambalaži ili keramičkoj", rekla je ona.

Stojanović je naglasila da je jako bitan način pripreme hrane. 

"Dakle, ne samo šta se jede, već kako se to priprema". 

Više o toj temi možete pogledati u video prilogu iznad teksta.

 

 

Komentari (0)

Magazin