Tehnologija

NASA planira izgradnju malih nuklearnih reaktora koji će naseobine na Mesecu snabdevati energijom

Komentari

Autor: Aleksandar Todorović

05/12/2021

-

16:42

NASA planira izgradnju malih nuklearnih reaktora koji će naseobine na Mesecu snabdevati energijom
NASA planira izgradnju malih nuklearnih reaktora koji će naseobine na Mesecu snabdevati energijom - Copyright NASA

veličina teksta

Aa Aa

Prošlo je više od 50 godina kako je prvi čovek kročio na površinu Meseca. Misiju Apolo 11 u julu 1969. godine  pratili su milioni ljudi širom sveta koji su bili u neverici kada su po prvi put videli Nila Armstronga kako hoda po Mesecu. Od 1969. do 1972. godine šest letelica sletelo je na Mesec, dok je njegovom površinom kročilo ukupno 12 astronauta. 

Posle istorijskog uspeha, prestala je i zainteresovanost za novim istraživanjima zemljinog prirodnog satelita. Međutim, posle više od pola veka počela je nova priprema za dalek put. Misija Artemis koja će biti organizovana u nekoliko faza počeće 2025. godine, barem tako planira NASA.

Jedan od ciljeva je i formiranje prve trajne ljudske naseobine odakle će se vršiti istraživanja njegove površine i pripreme za put ka Marsu. Međutim, za sve to je potrebna energija. Stoga je NASA na sajtu Ministarstva energetike SAD raspisala konkurs za prijem ponuda za izgradnju nuklearnog fizionog reaktora koji bi bio postavljen na Mesecu. Time bi bile zadovoljene potrebe za električnom energijom.

Zbog lunarnih noći solarna energija nije trajno rešenje

NASA ima planove da astronauti provode i do dva meseca na površini Meseca. Ali problem su lunarne noći koje mogu da traju i do 14 dana, čime solarna energija postaje nepouzdan izvor energije za snabdevanje baze.

Fiziona nuklearna energija u simbiozi sa solarnim ćelijama, baterijama i gorivnim ćelijama, mogla bi da obezbedi dovoljno energije za napajanje rovera, sprovođenje eksperimenata i korišćenje mesečevih resursa za proizvodnju vode i pogonskog goriva i drugih resursa potrebnih za održavanje života, istakla je NASA.

U javnom pozivu NASA je objasnila kako bi trebao da izgleda mesečev fizioni reaktor. Za početak, morao bi da bude mnogo manji od standardnih nuklearnih reaktora koji pokreću nuklearne centrale.

Kako bi bezbedno stigao do Meseca, reaktor bi morao da se spakuje u kontejner dimenzija  četiri puta šest metara i ne bi smeo da teži više od 6.000 kilograma. Morao bi da bude lako prenosan kako bi mogao lako da se preveze na mesto koje bude previđeno za njegovo postavljanje, gde bi konstantno proizvodio 40 KW struje u  periodu od deset godina.

Potpuno autonoman sistem

U objavljenom dokumentu NASA navodi da reaktor ne bi smeo da bude zavisan od eksterne energije ili pomoći robota, niti bi bili potrebni astronauti za pokretanje rada sistema, gašenje sistema, njegov rad ili održavanje. Kompanije iz SAD imaju rok do 19. februara da predaju svoje planove.

Administrator Američke svemirske agencije za svemirsku tehnologiju, Džim Rojter istakao je da će izobilje energije biti ključno za buduće istraživanje svemira i dodao da očekuju da će se moderna tehnologija do koje budu došli koristiti i na zemlji.

Pixabay

 

NASA je ranije ove godine najavila da u saradnji sa Ministarstvom energetike SAD radi na predlozima za izgradnju nuklearnog termalnog propulzionog sistema kojim bi se napajale letelice koje bi bile poslate ka Marsu.

Razvoj ove tehnologije još nailazi na prepreke, jer bi takav reaktor koji bi pokretao letelicu stvarao temperaturu i do 2.500 stepeni Celzijusa, što znači da bi svi delovi oko njega morali da budu izrađeni da mogu da izdrže toliku temperaturu. 

Razvoj ideje počeo još 1950. godine

Fizioni reaktori rade po principu razbijanja atoma pri čemu se oslobađa velika toplotna energija koja se pretvara u struju. Ideja korićenja nuklearne energije u svemiru datira još iz 1950. godine, kada je NASA razmatrala korišćenje propulzije kroz projekat Orion.

Deset godina kasnije serijom eksperimenata NASA je stvorila eksperimentalne nuklearne svemirske reaktore. Međutim, bojazan za javnu bezbednost i međunarodni ugovori kojima se branila upotreba nuklearne energije u svemiru stopirali su i rad na programu, prenosi NASA.

Pixabay

 

Međutim, upotreba nuklearne energije se sada opet razmatra za organizovanje misija ka Mesecu i Marsu jer može da konstantno obezbeđuje dovoljnu količinu energije. To će posebno biti važno kada se bude krenulo ka Marsu jer je on udaljeniji od Sunca što znači da bi letelica mogla da prikuplja manje solarne energije.

Rad na novom nuklearnom  sistemu NASA je započela još 2006. godine. Mada je nuklearna tehnologija veoma opasna za upotrebu, naučnici kažu da bi novi reaktori bili dizajnirani tako da budu potpuno bezbedni.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin