Tehnologija

NASA pravi flotu mini rovera veličine kutija za cipele koji će na Mesecu tragati za ledom i drugim resursima

Komentari

Autor: Aleksandar Todorović

16/11/2021

-

22:18

NASA pravi flotu mini rovera veličine kutija za cipele koji će na Mesecu tragati za ledom i drugim resursima
NASA/JPL-Caltech - Copyright NASA/JPL-Caltech

veličina teksta

Aa Aa

Vozila koje je projektovala NASA godinama pohode površinu Marsa sa misijom da ispituju sastav tla i da tragaju za ostacima organskih jedinjenja. Roveri su opremljeni moćnim instrumentima koji veoma precizno analiziraju i šalju podatke. 

Naučnici iz istraživačkog centra Glen u SAD došli su na ideju da za istraživanje Meseca, a pre organizovanja misije Artemis kojom će ljudi ponovo kročiti na njegovu površinu, stvore i testiraju flotu mini rovera veličine kutije za cipele koji bi mogli znatno brže da istražuju u odnosu na klasične rovere koji su veličine automobila, prenosi Nasa.

U naučnom postrojenju nazvanom SLOPE (Simulated lunar operations lab) stvoreni su uslovi koji oponašaju one koji su na površini Meseca. 

Mini roveri kreću se po tlu koje simulira regolit, materijal kojeg najviše ima na površini našeg prirodnog satelita, a cilj je da se utvrdi na koje sve prepreke vozilo može da dođe kretajući se po novom tlu. Rezultati do kojih istraživači budu došli biće iskorišćeni za dodatno poboljšanje performansi i dizajna malih rovera.

Novim projektom Američke svemirske agencije biće stvorena grupa rovera koji će raditi autonomno prilikom istraživanja mesečeve površine, sakupljaće podatke i mapirati teren u 3D tehnologiji. 

Mali roveri brže će prikupljati podatke

S obzirom na to da će svaki rover moći da se kreće nezavisno, moći će brže da prikupljaju podatke što bi bilo nemoguće kada bi bio poslat klasičan rover. Primena tehnologije mini rovera biće moguća i prilikom istraživanja površine Marsa. 

Naučnici su analizirali da li mali roboti mogu da se suoče sa svim preprekama na koje mogu da naiđu prilikom kretanja po mesečevoj površini. 

"Testirali smo trakciju točkova u raznim uslovima, istakao je Aleks Šepelman", vodeći robotićar u centru Glen i dodao da su posebno testirali točkove rovera kako bi utvrdili da li mogu da prelaze preko stena i da se penju uz veće uspone.

Pixabay

 

Tim je koristio posebnu opremu kako bi odredili koliko točkovi mogu da proklizavaju na simuliranom mesečevom tlu, jer je to veoma bitno da bi rover mogao tačno da odredi svoju lokaciju uz pomoć senzora.

"Ako vozilo prokliza, senzori mogu da detektuju da je rover prešao veću daljinu od stvarne jer još ne postoji globalni sistem pozicioniranja na Mesecu", objasnio je Šepelman. 

Softver određuje poziciju rovera koristeći podatke koje dobija od ugrađenih instrumenata, stereo kamera i Sunčevog senzora koji može da prati poziciju svakog rovera dok istražuje lunarnu površinu.

Šepelman je rekao da je plan da mini rovere pošalju na Mesec krajem 2023. godine kako bi tragali za ledom i drugim resursima. 

Za to vreme biće nastavljeno testiranje i usavršavanje flote ovih malih rovera.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin