Tehnologija

Rover Kjurioziti poslao crno-belu razglednicu sa Marsa kojoj su naučnici naknadno dodali boje

Komentari

Autor: A. Todorović

09/12/2021

-

18:06

Rover Kjurioziti poslao crno-belu razglednicu sa Marsa kojoj su naučnici naknadno dodali boje
NASA/JPL-Caltech - Copyright NASA/JPL-Caltech

veličina teksta

Aa Aa

Rover Kjuroziti koji obavlja misiju istraživanja tla na Marsu poslao je u susret praznicima crno bele fotografije panorame Marsa. Istraživači Američke svemirske agencije bili su inspirisani poslatim slikama da su napravili set fotografija kojima su dodali boje kako bi napravili veoma retke čestitke sa crvene planete, prenela je NASA.

Rover je snimio set crno-belih fotografija okoline planete u 360 stepeni . Kako bi bilo lakše da se fotografje pošalju na Zemlju, rover ih kompresuje čime smanjuje njihov kvalitet. Međutim, dok je tim pregledao poslate slike uvideo je da je predeo izuzetno lep tako da su vozilu zadali komande da ga snimi u visokoj rezoluciji.

NASA/JPL-Caltech

 

Većinu visokokvalitetnih fotografija snimio je roverov instrument Mastkam koji ima sočiva veće rezolucije u odnosu na navigavione kamere vozila. Zato su naučnici dodali boje poslednjoj slici. 

Rover je snimao set slika u 8.30 i u 16.10, razlog tome je što u je u različitim delovima dana različit i kontrast od sunčevih zraka. Naučnici su kombinovali jutarnje i popodnevne snimke i dodali im boje.

NASA/JPL-Caltech

 

U centru slike je planina Mount shapr, pet kilometra visoka, oko koje rover vozi od 2014. godine. Sa desne strane nalazi se planina Rafael Navaro, koja je nazvana po naučniku iz tima Kjurioziti koji je preminuo početkom ove godine. Planina Mount sharp prostire se u krateru Gejl koji je širine 154 kilometara i nastao je u drevna vremena udarom svemirskog tela.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin