Tehnologija

Otkriće koje nameće nova pitanja: Kjurioziti u stenama na Marsu otkrio ugljenik koji se nalazi u živom svetu na Zemlji

Komentari

Autor: Aleksandar Todorović

23/01/2022

-

19:51

Otkriće koje nameće nova pitanja: Kjurioziti u stenama na Marsu otkrio ugljenik koji se nalazi u živom svetu na Zemlji
Otkriće koje nameće nova pitanja: Kjurioziti u stenama na Marsu otkrio ugljenik koji se nalazi u živom svetu na Zemlji - Copyright NASA/JPL-Caltech/MSSS

veličina teksta

Aa Aa

Detaljnom analizom smrvljenih uzoraka stena sa površine Marsa koje je pikupio rover Kjurioziti naučnici su došli do zaključka da je deo uzoraka bogat ugljenikom koji se na našoj planeti povezuje sa biološkim procesima, prenosi NASA.

Međutim, iako je novo saznanje važno, to nije direktan dokaz da je na Marsu postojao život pre više miliona godina. Naime, naučnici još nisu našli temeljan dokaz da je život nekad postojao na toj planeti.

"Istraživanjem površine Marsa dolazimo do veoma interesantnih otkrića, ali za dokaz života biće potrebno još mnogo dokaza", istakao je Pol Mahafi, koji je donedavno bio glavni istražitelj hemijske laboratorije za Mars (SAM, Sample Analysis at Mars).

U izveštaju koji je objavljen pre tri dana naučnici koji prate rad rovera Kjurioziti nude nekoliko objašnjenja otkrića ugljenika u stenama.

Njihove najnovije hipoteze se zasnivaju na ugljeničnim potpisima koji se nalaze u stenama na zemlji, ali naglašavaju da su dve planete veoma različite po hemijskom sastavu i da ne mogu da donesu sigurne zaključke samo na osnovu primera sa naše planete.

Biološka objašnjenja na kojima se zasnivaju nova saznanja naučnika inspirisana su životom na Zemlji. Po njima drevne bakterije koje se nalaze na površini proizvode jedinstveni ugljenični potpis prilikom  emitovanja metana u atmosferu kada ultraljubičasti zraci pretvaraju taj gas u veće i složenije molekule. Prema tome, nova teorija kaže da su ti novi molekuli padali sa kišom na površinu i ostajali zapisani kao tragovi ugljenika u stenama na Marsu.

Prolazak solarnog sistema kroz oblak molekula

Druge dve hipoteze nude nebiološka objašnjenja. Jedno sugeriše da su zapisi ugljenika rezultat interakcije ultraljubičastih zraka sa ugljen-dioksidom u atmosferi Marsa, i da je tako na tlu nastao nov molekul koji sadrži u sebi ugljenik.

Druge teorije koje su manje verovatne tvrde da je ugljenik na površini Marsa možda nastao posle događaja koji se desio pre više stotina miliona godina kada je solarni sistem prošao kroz gigantski oblak molekula koji je bio bogat ovom vrstom ugljenika.

"Sva ova objašnjenja se slažu sa dobijenim podacima", ističe Kristofer Haus, naučnik iz projekta Kjurioziti sa Državnog univerziteta u Pensilvaniji koji je vodio studiju o otkriću porekla ugljenika i dodaje da im je potrebno još podataka kako bi mogli da daju temeljnije objašnjenje.

Kako bi analizirali ugljenik sa površine Marsa, njegov tim je koristio laserski spektrometar koji je na 850 stepeni Celzuijusa zagrevao 24 uzoraka sa raznih lokacija u krateru Gejl kako bi se oslobodili gasovi iz uzoraka. 

Ugljenik je veoma bitan element jer se nalazi u bukvalno celom živom svetu na Zemlji. Ima ga u vazduhu, vodi, na tlu...

NASA/JPL-Caltech/MSSS

 

Živa bića u odnosu na atom 13 ugljenika, koriste manji, lakši atom 12 ugljenika kako bi dolazilo do razlaganja hrane ili za fotosintezu kod biljaka. Iz tog razloga veće  prisustvo ugljenika 12 od ugljenika 13 u drevnim stenama, uz sve druge dokaze, navelo je naučnike da dođu do zaključka da otkriveni ugljenik ima veze sa drevnim životom na planeti. 

Rover Kjurioziti je doprineo da se dođe do saznanja da gotovo pola uzetih uzoraka ima izuzetno visok sadržaj ugljenika 12 u odnosu na ono što su izmerili u atmosferi Marsa ili na meteoritima. Svi uzorci su prikupljeni na raznim lokacijama u okviru kratera Gejl i doveli su do istih zaključaka.
Mars je jedinstven jer je verovatno nastao od različitih vrsta izotopa ugljenika u odnosu na Zemlju pre 4.5 milijardi godina. Mars je manji, hladniji, ima slabiju gravitaciju dok je atmosfera sastavljena od drugih vrsta gasova u odnosu na našu. Osim toga, postoji i verovatnoća da ugljenik na Marsu cirkuliše bez postojanja živog sveta.

Rover Kjurioziti je na površinu Marsa sleteo 2012. godine i to je prvi rover koji je opremljen opremom za istraživanje hemijskog sastava materijala na površini planete. Saznanja za čija otkrića je zaslužan koriste se i za rad znatno modernijeg rovera Perzeverans kako bi mogao da sakupi što bolje uzorke materijala koji će pomoći naučnicima da jednog dana pouzdano utvrde da li je na našem susedu nekada bilo nekog oblika života.  

Komentari (0)

Magazin