Fokus

Novi bilans žrtava u Pakistanu - 56 stradalih u ekploziji u džamiji

Komentari

Autor: Tanjug

04/03/2022

-

16:26

Novi bilans žrtava u Pakistanu - 56 stradalih u ekploziji u džamiji
Novi bilans žrtava u Pakistanu - 56 stradalih u ekploziji u džamiji - Copyright AP/Muhammad Sajjad

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje 56 vernika je stradalo danas u eksploziji bombe u džamiji u severozapadnom pakistanskom gradu Pešavaru, a ranjeno je 194 ljudi, saopštili su bolnički zvaničnici.

Prema rečima portparola bolnice "Lejdi Reding" u Pešavaru, Asima Kana, mnogi od ranjenih su u kritičnom stanju, prenosi agencija AP. Desetine žrtava bile su pogođene gelerima, a nekolicini su amputirani udovi.

Šef policije u Pešavaru Muhamed Edžaz Kan je izjavio da je nasilje počelo kada su dva naoružana napadača otvorila vatru na policiju ispred džamije u starom delu Pešavara. U obračunu su ubijeni jedan napadač i jedan policajac, a ranjen je još jedan policajac. Preostali napadač je zatim utrčao u džamiju i detonirao bombu.

"Bombaš samoubica je pričvrstio snažnu eksplozivnu napravu na svoje telo, napunjenu sa pet kilograma eksploziva", izjavio je Moazam Jah Ansari, najviši policijski zvaničnik.

Najmanje 150 vernika je bilo u džamiji u trenutku eksplozije. Niko nije odmah preuzeo odgovornost za eksploziju, navodi AP, podsećajući da su Islamska država i jedna nasilna pakistanska talibanska organizacija ranije izvodili slične napade u tom regionu, koji se nalazi u blizini granice sa susednim Avganistanom.

Svedok Šajan Hajder se, kako kaže, spremao da uđe u džamiju kada ga je snazna eksplozija izbacila na ulicu.

"Otvorio sam oči i svuda je bilo prašine i tela", rekao je on. U većinskom sunitskom muslimanskom Pakistanu, manjinski šiitski muslimani su često izloženi napadima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet