Evropa

Nove eksplozije u Donjecku, Zelenski hitno razgovarao sa Makronom

Komentari

Autor: Tanjug

19/02/2022

-

23:20

Nove eksplozije u Donjecku, Zelenski hitno razgovarao sa Makronom
Nove eksplozije u Donjecku, Zelenski hitno razgovarao sa Makronom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Više eksplozija odjeknulo je noćas u centru Donjecka, javljaju agencije. RIA Novosti prenosi da su se eksplozije začule na periferiji Donjecka.

Rojters navodi da uzrok eksplozija nije poznat. Zvaničnici samoproglašene Donjecke Narodne Republike, a ni Kijev još se nisu oglasili tim povodom.

Podsetimo Specijna posmatračka misija OEBS saopštila je ranije večeras da je u petak registrovala više od 1.400 eksplozija u regionima Lugansk i Donjeck na istoku Ukrajine. Misija čiji predstavnici su razmešteni u zoni konflikta prijavila je 553 eksplozije u Donjecku i još 860 u Lugansku, navodi se u saopštenju.

 

 

Potvrđeno je i da je jedna osoba, civil, izgubila život u Donjecku. U petak je ukupno primirje prekršeno više od 1.500 puta u poređenju sa 870 prethodnog dana, kada su posmatrači registrovali 654 eksplozije.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je obavio "hitan" telefonski razgovor" sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom o situaciji na istoku Ukrajine.

Zelenski je informisao Makrona o pogoršanju situacije na liniji fronta, gubicima i "granatiranju ukrajinskih političara i stranih novinara".

Kijev: Ukrajina nije gađala granatama rusku teritoriju 

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba izjavio je da snage njegove zemlje nisu garantovale teritoriju Rusije, reagujući na navode ruskih vlasti da je nekoliko artiljerijskih granata palo na teritoriju Rusije u blizini granice sa Ukrajinom.

"Odlučno odbacujemo sve optužbe o navodnim ukrajinskim granatama koje su pale na rusku teritoriju", napisao je on na Tviteru, prenosi TASS.

 

 

On je naveo i da Ukrajina nije otvarala vatru prema teritoriji Rusije, a takođe je pozvao na "neposrednu i nepristrasnu međunarodnu istragu incidenata o kojima su izvestili ruski mediji".

Uprava granične straže Rostovske oblasti Federalne službe bezbednosti Rusije saopštila je ranije danas da je nekoliko artiljerijskih granata palo na teritoriju Rusije u blizini granice sa Ukrajinom.

Jedna granata je eksplodirala dva kilometra od granice, a druga je uništila jedan poljoprivredni objekat, saopštile su ruske vlasti, preneo je TASS.

Svetska banka priprema finansijsku pomoć od 350 miliona dolara

Svetska banka (SB) priprema finansijsku pomoć Ukrajini od 350 miliona dolara, o čemu će odbor SB odlučiti do kraja marta.

Na sastanku sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, predsednik Svetske banke David Malpas rekao je da će ta grupacija nastaviti da podržava ukrajinski narod i ekonomiju za kratkoročne i dugoročne potrebe, navodi se u saopštenju Svetske banke.

Nakon prve finansijske pomoći uslediće podrška za budžet i reforme, uključujući energetski i klimatski sektor, prenosi Rojters.

Malpas i Zelenski takođe su razgovarali o nizu projekata za Ukrajinu, uključujući energetsku efikasnost, infrastrukturu, železnicu, jačanje ekonomije i otvaranje radnih mesta na istoku Ukrajine

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa