Fokus

Odjekuju bombe u Donjecku, nastavlja se evakuacija građana u Rusiju, ali i mobilizacija vojske

Komentari

Autor: Tanjug

19/02/2022

-

08:44

Odjekuju bombe u Donjecku, nastavlja se evakuacija građana u Rusiju, ali i mobilizacija vojske
Odjekuju bombe u Donjecku, nastavlja se evakuacija građana u Rusiju, ali i mobilizacija vojske - Copyright foto: profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dok šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u razgovoru sa francuskim kolegom Žanom-Ivom Le Drijanom tvrdi da je Ukrajina ta koja nagomilava vojne snage duž linije kontakta u Donbasu, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba kaže da je država spremna na svaki mogući scenario.

U međuvremenu, više eksplozija moglo se čuti jutros u severnom delu Donjecka koji kontrolišu proruske snage na istoku Ukrajine, javio je Rojters pozivajući se na očevica, dok ukrajinska vojska saopštava da je jedan vojnik ubijen u jutrošnjem granatiranju.

Nastavlja se i evakuacija građana iz samoproglašenih Luganske (LNR) i Donjecke Narodne republike (DNR) u Rostovsku oblast u Rusiji. Obustavljen je gradski prevoz, ali i nastava u svim školama. Predsednici tih samoproglašenih republika u Donbasu juče su saopštili da evakuacija počinje zbog opasnosti od skorog napada ukrajinskih snaga, javlja dopisnik RIA Novosti.

Zvaničnici samoproglašene DNR saopštili su da je do sada evakuisano 6,6 hiljada ljudi, od kojih skoro 2,5 hiljada dece.

Osim toga, predsednik samoproglašene Donjecke Narodne republike Denis Pušilin proglasio je jutros opštu mobilizaciju, prenose ruske agencije.

"Pozivam sunarodnike koji su u rezervi da dođu u vojne komesarijate. Danas sam potpisao ukaz o opštoj mobilizaciji", rekao je Pušilin u video poruci građanima.

 

profimedia

 

Pušilin je ocenio da će samoproglasena DNR moći da zaustavi, kako je rekao, "agresiju" Kijeva.
Takođe je naveo da je poslednjih dana sprečeno nekoliko terorističkih napada koje su pripremale ukrajinske specijalne službe.

Ukrajina, međutim, tvrdi da ne priprema operaciju u Donbasu.

I jedna, i druga strana krši prekid vatre

Ukrajinska vojska saopštila je da je od ranih jutarnjih sati zabeležila 12 kršenja primirja od strane proruskih snaga u istočnoj Ukrajini, ukupno 66 puta u prethodna 24 sata.

S druge strane, u oblasti Rostov u Rusiji danas je eksplodirala granata na lokaciji udaljenoj jedan kilometar od granice sa Ukrajinom, saopšteno je iz nadležnih ruskih službi.

"Granata je eksplodirala na teritoriji Tarasovskog okruga Rostovske oblasti, jedan kilometar od granice Rusije i Ukrajine. Eksplozija se dogodila u 4.00 sata po moskovskom vremenu, na samo 300 metara od naseljenih stambenih objekata", rečeno je izveštaču TAS S iz zvaničnog izvora i potvrđeno da su lokalni stanovnici prijavili ovaj incident bezbednosnim službama.

Istovremeno, generalni direktor "Luganskgaza" Tatjana Bogorodko izjavila je da su dve eksplozije do kojih je juče došlo u Lugansku bile rezulat sabotaže. Mediji su prethodno javili da je na gasovodu u Lugansku došlo do dve eksplozije.

Predstavnik Ministarstva za vanredne situacije samoproglašene LNR rekao je da su požari do koji je došlo posle eksplozija ugašeni i da infrastruktura nije pogođena. On je naveo da je došlo do dve eksplozije u roku od sat vremena.

profimedia

 

I predstavnici DNR-a optužili su Ukrajinu da je tokom granatiranja ugrozila vodosnadbevanje čitave oblasti. Važan deo je pumpna stanica u Vasiljevki iz koje se vodom snabdevaju naseljena mesta na obe sukobljene strane.

"Imamo urgentnu informaciju da je pumpna stanica Vasiljevka oštećena. Prekinuto je i snabdevanje električnom energijom u tom području i sada se koristi rezervni sistem za vodosnabdevanje", navodi se u saopštenju kancelarije DNR u okviru zajedničkog Centra za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre, saopšteno je na Telegramu.

Predstavnici samoproglasene DNR saopštili su da je ugroženo snabdevanje vodom u 40 naselja.

Moskva spremna da zaštiti Ruse iz samoproglašenih DNR i LNR

Rusija je spremna da zaštiti svoje građane u samoproglašenim narodnim republikama Donjeckoj i Luganskoj (DNR i LNR) ukoliko su njihovi životi u opasnosti, izjavio je danas predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin.

U objavi na društvenoj mreži Telegram, Volodin je ponovio da "Rusija ne želi rat".

"Naš predsednik Vladimir Putin je više puta rekao i ranije i to ponavlja ovih dana: ukoliko su životi Rusa, naših sunarodnika koji žive u DNR i LNR u opasnosti, naša zemlja će ih braniti", poručio je Volodin, prenosi TAS S.

profimedia

 

Samoproglašene Narodne Republike Donjecka i Luganska potvrdile su da je u toku evakuacija stanovništva u Rusiju jer se situacija u Donbasu pogoršala.

U Rostovskoj oblasti u Rusiji od danas je uvedena vanredna situacija zbog priliva izbeglica iz Donbasa, na istoku Ukrajine, a guverner Rostovske oblasti Vasilij Golubev zatražio je pomoć federalne vlade. Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin naredio je da se svakome ko je izbegao iz samoproglašenih LNR i DNR isplati iznos od 10.000 rubalja.

Golubjev je rekao da su u Rostovskoj oblasti sva ministarstva i svi članovi vlade prešli na 24-časovni režim rada i da na svaka dva sata predaju izveštaje o situaciji.

Ruski zvaničnici za vanredne situacije uputili su se na krizno područje.

 

Komentari (0)

Svet